Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Gekkenhuis in Bern


 
Te gek voor woorden, negen doelpunten in drie wedstrijden tegen de wereldkampioen, de vice – wereldkampioen én de nummer één van onze kwalificatiereeks.
 
Kippenvel als ik er aan terug denk. Woensdag 11 juni 2008 met VO naar Zwitserland afgereisd in verband met de wedstrijd Nederland – Frankrijk.

Eerst een tussenstop in Luxemburg, waar we verbleven bij een Duits – Kroatisch meisje, Ines genaamd. Na een lekkere pot bier, een prima nacht en geweldige Luxemburgse koffie naar Zwitserland gereden in een oranje ‘gepimpte’ Clio. De sfeer zat er al lekker in. Italiaanse vrachtwagenchauffeurs toeterden of seinden enthousiast naar ons.
 
‘ s Middags aangekomen in Bern, even de stad verkennen. ’s Avonds de bergen in gereden. Het regende zo hard, dat we besloten om te stoppen bij een echte Zwitserse Bierstube, met uitzicht op de Thunersee. Na de wedstrijd Kroatie - Duitsland naar Hilterfingen vetrokken, de verblijfplaats van VO.

Vrijdagochtend naar Bern met de auto. Onderweg werd er naar ons getoeterd en gezwaaid door de Zwitsers die massaal voor Nederland waren. Zelfs passeerden we een buschauffeur met een oranje KNVB shirt aan. Uiteindelijk toch een parkeerplek gevonden. Geparkeerd op een van de weinige parkeerplekken die er te vinden waren. Er kon maximaal 3 uur geparkeerd worden. Goed, 80 euro voor een kaartje, dan kan de boete er ook nog wel af. Het oog viel op de bus van het Nederlands elftal, die aan het einde van de straat geparkeerd stond. Het bleek hotel Kursaal Allegro te zijn, waar het Nederlands elftal die dag verbleef. 


Met de taxi naar het stadion. Om 17:15 uur het stadion in. Beetje op tijd zodat we de wedstrijd Italië – Roemenië konden zien. Het stadion werd voller en voller. Uiteindelijk zaten er ongeveer 20.000 oranjesupporters op de tribune in een stadion met een capaciteit van 30.000.

De wedstrijd begon. Na 9 minuten het eerste doelpunt, Dirkie Kuijt is zijn naam. Na het einde van de eerste helft opluchting bij het publiek, omdat er meerdere kansen waren voor de Fransen. Na de rust moest Van Basten ingrijpen. Robben werd ingezet als vervanger van Engelaar en 10 minuten later Van Persie voor Kuijt.

Een gouden wissel achteraf, want kort daarna werd het 2-0 door een doelpunt van Van Persie. Daarna werd het nog spannend, omdat Henry de 2-1 binnen knalde. Mijn door Mark typerende ADHD spiegel liep op tot 150, terwijl Mark zittend met handen voor de ogen de wedstrijd volgt. Enkele minuten later explodeerde het stadion toen Robben de 3-1 maakte. De acties van Robben waren zo goed, dat de oranjesupporters massaal gingen staan als Robben aan de bal was. Het is niet te beschrijven hoe het is om tussen al deze uitzinnige Oranjefans te staan. Ik heb al aardig veel uit-wedstrijden meegemaakt, maar dit was wel dé topper.
 
Boula- Boula – Boula - Boulahrouz, Boula- Boula – Boula Boulahrouz, werd er massaal geroepen na weer een geweldige actie van deze verdediger. Uiteindelijk, maakte de uitblinkende Sneijder er 4-1 van met een doelpunt dat nog fraaier was dan de vorige.Na de wedstrijd zijn we richting het centrum gegaan. Een paar Fransen gevraagd hoe ze de wedstrijd ervaarden. Ze gaven ons een hand en feliciteerden ons. Terwijl de pers Robben tot man van de wedstrijd benoemde, werd door de Fransen onze doelman geroemd.

In de stad waren nagenoeg alle pleinen, café’s oranje gekleurd. Rond de 100.000 supporters, waarvan 80.000 feestende Nederlanders is bizar en niet te beschrijven. Terug in Hilterfingen champagne gedronken en nog even TV aan gezet, waar de buitenlandse pers lovende woorden sprak over Oranje. Zelfs de grootste criticasters waren enthousiast.

Zaterdag nog even een biertje gedronken aan de Thunersee. Toen we het terras opliepen werd er geapplaudisseerd door de Fransen, de Zwitsers en de Italianen. Op de terugweg passeerden we toeterende Nederlanders en Zwitsers, zelfs Duitsers applaudisseerden en staken hun duim omhoog. Zaterdagnacht aangekomen, tv aan en nog een stukje Studio Voetbal gezien, met beelden van de wedstrijd en de uitlooptraining van het Nederlands elftal waar de spelers door 5000 oranje supporters werden toegejuicht. 

Het EK is voor mij nu al geslaagd!. Nederland staat internationaal weer op de voetbalkaart, met attractief en aanvallend voetbal. Ik heb voorspeld dat Nederland tot en met de halve finale gaat komen als het verliest van Italië in de poule. Nederland heeft gewonnen van Italië, dus dat betekent..........Nu weer terug naar de aarde. Eerst maar eens de kwartfinale zien te winnen van Rusland of Zweden.

Door Jasper Dekker

 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 18 juni 2008
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services