Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

De Nazi helm, humor of respectloos?


 
Door: Dirk Jan Kralt
 
Het nieuwste onderdeel van de Oranjegekte heeft enige tijd geleden zijn intrede gedaan. De Oranjehelm. Geen idee of dit de originele naam is, maar zo noem ik ‘em maar. Dat is beter dan een andere benaming die ik onlangs hoorde; de nazihelm. Zo ziet-ie eruit. Of eigenlijk, hij ziet er niet uit. Oranje supporters zij altijd al inventief geweest. ‘We’ dragen de gekste outfits en dossen ons op een clowneske manier uit. Daarvoor hoef je maar een keer naar een schaatswedstrijd in Heerenveen te kijken, of naar een duel van Oranje in de Daviscup.Natuurlijk mag ik het Nederlands elftal niet vergeten. So far so good. Zo’n uiting van support kan geen kwaad, we identificeren ons met Nederland en de sporters die onze kleuren verdedigen. Nu is het niet de bedoeling om een quasi psychologisch verhaal op te hangen, maar slechts om mee te delen dat ik het niet zie zitten in de Oranjehelm.
 
In voetbal moet veel kunnen, maar dit gaat gewoon te ver. Voor de onwetenden onder ons; het model van deze helm komt (vrijwel) exact overeen met de vorm van de helm die de Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog droegen. Om het een nazihelm te noemen vind ik niet logisch, want ook de normale soldaten van de Wehrmacht droegen deze helm. Desalniettemin getuigt het van smakeloosheid om zo’n ding te produceren. Free Time Products biedt dit product aan, maar ik raad u aan het vooral niet aan te schaffen. Voetbal is oorlog zei de Generaal eens. Met die uitspraak ben ik het eerlijk gezegd altijd wel eens geweest. Deze Oranjehelm dwingt mij echter deze mening te herzien. Als wij bij voetbalwedstrijden echt weer oorlog gaan betrekken is dat een zeer slechte ontwikkeling voor deze sport.
 
De Tweede Wereldoorlog is nog altijd een veelbesproken thema in Nederland en nog steeds zijn er mensen die dagelijks met de gevolgen van deze oorlog leven. Mijns inziens roept dit ontwerp geen fijne herinneringen bij deze mensen op. Het argument dat de helm oranje is en er Hup Holland op staat, doet daar niks aan af. Integendeel, het is smakeloos om dit ontwerp weer uit de kast te halen. Bovendien getuigt het van weinig respect voor de oorlogsslachtoffers in Nederland.
 
Daarnaast vind ik het ook niet denderend ten opzichte van de Duitse bevolking. Natuurlijk mag deze oorlog niet vergeten worden, maar om hen hiermee zó te confronteren is niet juist. Ouwe koeien uit de sloot halen gaat in dit geval misschien niet helemaal op, maar het komt wel in de buurt.
 
Begrijp me niet verkeerd, mochten we tegen de Duitsers aantreden op het WK (of later op een ander toernooi) hoop ik dat Oranje wint van Duitsland. Het gekrakeel in de Duitse media tussen Beckenbauer en Klinnsman vind ik zeer vermakelijk. Van mijn part vliegen ze er in de eerste ronde uit.
 
Maar om jezelf op een provocerende manier uit te dossen is niet normaal. Al waren er nou geen andere manieren voor Oranjesupporters om zich te uiten… Maar de hoeveelheid oranjepakken, oranjehoeden en oranje-indianenoutfits zijn ruim voorhanden.
 
Laten we van het voetbal vooral een feest maken en op een sportieve manier hopen dat Nederland hen de baas is.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 08 maart 2006
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services