Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Nederland wint, Grazie Marco


 
Nederland heeft de groepsfase op het EK afgesloten met zijn derde zege. Met negen nieuwe spelers in de basis werd Roemenië verslagen met 2-0.

"Zaterdag de kwartfinales, dat is wat uiteindelijk telt", verklaarde Marco van Basten voorafgaand aan de wedstrijd in Bern. Het resulteerde in elk geval niet in een lui of afwachtend Nederland.

Waar de Roemenen leken te mikken op een gelijkspel, trok Oranje het initiatief naar zich toe. Wel lag het tempo lager dan in de eerste twee wedstrijden, zodat het gegroepeerd verdedigende Roemenië aanvankelijk niet in verlegenheid werd gebracht.
In het andere duel in groep C kwam Italië tegen Frankrijk op voorsprong en dat zou hebben moeten leiden tot een aanvallender Roemenië. Het was echter Oranje dat dreigender werd.

De eerste grote kans was voor Klaas-Jan Huntelaar die op aangeven van Khalid Boulahrouz iets te hoog schoot. Even later legde Huntelaar de bal neer voor Arjen Robben, die alleen voor het doel naast schoot. Kort voor de rust kregen de Roemenen eindelijk een echte kans: Paul Codrea knalde over.

Meteen na rust had Robin van Persie de 1-0 op zijn voet. Hij controleerde bal knap na een prachtige pass van John Heitinga en schoot uit de draai, maar doelman Bogdan Lobont redde en voorkwam nog net een 'beauty'.
De tweede keer dat Roemenië zich na rust op de helft van Nederland waagde, sloeg Oranje in de counter toe. Ibrahim Afellay zette voor en Huntelaar liep tegen de bal aan: 1-0.

De Roemenen leken niet in staat tot een echt offensief, ook niet nadat Italië in Zürich op 2-0 was gekomen. Het spel van Oranje bleef ondertussen het aanzien waard, al werd het niveau van de duels met Italië en Frankrijk niet gehaald.

Roemenië kon het spel maar niet maken. In het laatste kwartier was bij Oranje het 'heilige moeten' ook een beetje weg en het duel werd vrij simpel uitgetikt. Van Persie zorgde nog voor de kers op de taart met een snoeihard schot: 2-0.

"Je hoort mij niet klagen", luidde het laconieke commentaar van Marco van Basten na de 2-0 overwinning op Roemenië. "Het pakt goed uit wat we doen, er wordt goed gevoetbald, er worden kansen gecreëerd, er wordt gescoord", aldus de bondscoach. "We begonnen een beetje stroef, het was voor veel jongens even wennen, maar we hebben het duel in onze handen kunnen pakken. We zijn ook blijven voetballen. Die stap hebben we gemaakt. Dan zie je dat het makkelijker wordt, mooier om te bekijken en effectiever."
"Iedereen is fit. Iedereen heeft nu z'n minuten gemaakt. Dat is goed en iedereen heeft een ruime voldoende gescoord", besloot Van Basten.

'Man of the Match' Robin van Persie bleef na het derde gewonnen EK-duel met Roemenië nuchter: "Er gingen nog wel een paar dingen fout, we begonnen een beetje slordig". "In de tweede helft hadden we iets meer rust. Na de 1-0 moest Roemenië meer naar voren en werd het voor ons makkelijker. Nee, je kan niet spreken van een B-team. We zijn met 23 man en die zijn nagenoeg gelijkwaardig", aldus de Rotterdammer.

Gelegenheidsaanvoerder Heitinga: "We hebben het na rust goed uitgespeeld. Titelkandidaat? We hebben iets neergezet en niet tegen de minste tegenstanders." Van Persie bleef voorzichtig: "We hebben een stap gezet in de goede richting."

Zaterdag 21 juni speelt Nederland de kwartfinale tegen Zweden of Rusland. De wedstrijd wordt gespeeld in het St. Jakob Park Stadion te Basel en begint om 20:45. 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 18 juni 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services