Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Tsjechie dramatisch uitgeschakeld


 
Turkije heeft op wonderbaarlijke wijze de kwartfinale van het EK bereikt. De mannen van bondscoach Fatih Terim moesten winnen van Tsjechië en bogen in het laatste kwartier een 2-0 achterstand om in een 3-2 zege.
 
Beide ploegen begonnen in Genève met identieke cijfers aan het slotduel, dat de beslissing moest brengen over de tweede plaats achter groepswinnaar Portugal. Een gewonnen duel, een verloren en een doelsaldo voor beide teams van 2-3. Gelijkspelen betekende een unieke strafschoppenserie, doorgaans een loterij met onvoorspelbare afloop.
 
Tsjechië zocht na een futloze openingsfase de aanval. Daar ligt doorgaans ook de kracht van de Tsjechen, die in de 35-jarige spits Jan Koller al jaren een voortreffelijk speerpunt van ruim twee meter hebben.
 
Koller kreeg van bondscoach Karel Brückner weer een basisplaats. De spits moest in de verloren partij tegen Portugal zijn plek afstaan aan Milan Baros, maar Koller bewees tegen de Turken direct zijn waarde. De Turkse verdedigers hadden het vooral in de eerste helft moeilijk met de forse aanvalsleider en waren na ruim een half uur kansloos toen Zdenek Grygera aan de rechterkant mocht opstomen en een wegdraaiende voorzet losliet. Koller zette zijn karakteristieke hoofd er tegenaan. Doelman Volkan Demirel kreeg er slechts een half handje achter: 0-1.
 
De Turken pakten daarna het duel wat energieker aan. Dat werkte aanvankelijk averechts. Nadat Koller al een unieke kans op 0-2 had laten liggen, leek Plasil in de 62e minuut het treffen te beslissen met de tweede Tsjechische treffer.
 
Turkije, dat in de blessuretijd al zwijnde tegen Zwitserland, trok daarna alle registers op. Dat leidde een kwartier voor het einde tot de 2-1, die door Arda Turan werd binnengeschoven. De 'oude' Tsjechen, met oud-Ajacied Tomas Galasek als regisseur, kreunden en steunden en braken uiteindelijk in de stromende regen.
 
Na de goal van de Galatasaray-middenvelder, was het niet een Turk maar Tsjechië-doelman Petr Cech die de aanleiding gaf tot de gelijkmaker. De doelman van Chelsea onderstreepte zijn matige vorm van dit seizoen door de een op het oog niet al te moeilijke voorzet uit zijn handen te laten glippen. Nihat Kahveci kon vrij binnentikken.
 
Toen de wedstrijd op strafschoppen leek af te stevenen bracht Nihat de Turkse fans opnieuw in extase. Op randje buitenspel schoot hij de bal schitterend over Cech, via de onderkant van de lat, binnen. Dat doelman Demirel ver in blessuretijd nog tegen rood aanliep en vervangen werd door veldspeler Tuncay was voor de uitzinnige Turken slecht bijzaak. (ANP)

 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 16 juni 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services