Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Oorlog in Manchester


 
Door: Mark Goedhart
 
26 februari 2006, de finale van de Engelse Carling Cup. De enige prijs nog te halen na een matig, zo niet rampzalig seizoen voor Manchester United. Verkeerde beslissingen en slecht gemotiveerde spelers zijn de oorzaak van dit compleet mislukte seizoen. Darren Fletcher, Keiran Richardson, Alan Smith en O’Shea zijn een willekeurig aantal spelers die wekelijks bewijzen het niveau van een topclub nog lang niet aan te kunnen. En met zulke spelers in de basis wordt het een lastig verhaal de wedstrijden in de nationale competitie, de FA Cup en laat staan de Championsleague te winnen.
 
De persoon die het brein was van de successen die United gekend heeft is nu meer dan verantwoordelijk voor dit zo snel mogelijk te vergeten seizoen.
 
En zoals Danny Blind de mazzel heeft nog enigszins gered te worden door Klaas Jan Huntelaar heeft Ferguson de beschikking over de beste voorhoede ter wereld. Wayne Rooney, Ji Sung Park en Christiano Ronaldo maken deel uit van een lopende, gesmeerde aanvalslinie met als onbetwiste leider en afmaker Ruud van Nistelrooij. Verantwoordelijk voor iets minder dan 150 doelpunten, een fenomenaal aantal assists en een perfecte balbeheersing. En geloof het of niet, Van Nistelrooij wordt aan de kant gehouden voor de wedstrijd waar nog iets van het seizoen kan worden goedgemaakt. De reden? Een ordinaire misvatting met de Fuhrer!
 
Furguson gaf de voorkeur aan Louis Saha, de speler die in de kleedkamer Van Nistelrooij met U moet aanspreken en nog niet de auto van de spits mag wassen. Met 10 goals verdiende de Fransman een beloning, en kreeg die in de vorm van een basisplaats. 10 goals in 13 duels was voor Ferguson reden Van Nistelrooij te passeren om Saha te bedanken voor bewezen diensten.
 
Uiteraard is dit niet de oorzaak van deze idiote beslissing. Van Nistelrooij, aanvoerder en op het moment vice aanvoerder van United, heeft openlijk kritiek gehad op het beleid van Ferguson. Hij was de enige die het opnam voor de vertrokken Roy Keane en aangaf dat er met de instelling van sommige spelers eea goed mis was. Ronaldo leek meer voor zichzelf in het veld te staan dan voor het team, Ferdinand leek zich niet meer bewust van zijn taak als verdediger, wat je van iemand met een weeksalaris waar heel Afrika een jaar van te eten wel mag verwachten en Silvestre maakt simpelweg teveel fouten waardoor Van der Sar een onnodig aantal doelpunten om z’n oren krijgt. En wanneer je kritiek hebt op Ferguson weet je wat je te wachten staat. David Beckham, Jaap Stam en Roy Keane kunnen erover meepraten.
 
Ferguson kan dan wel vertellen dat de houding van Van the Man ok is, en dat hij geen wrok koestert tegen de trainer. Aan m’n hoela! Na zo’n walgelijk besluit is er natuurlijk een vertrouwensbreuk ontstaan tussen Van Nistelrooij en Ferguson. Een gefrustreerde Van Nistelrooij en een eigenwijze Ferguson. De Engelse media zitten er bovenop. Deze koppen waren te lezen in de Engelse kranten:
 
The Sun: The Dutch striker was furious at being axed for Sunday’s Carling Cup win over Wigan and failing to even appear as a sub
 
The Daily Mirror: RUUD van Nistelrooy is ready to quit Manchester United at the end of the season after the amazing Carling Cup Final snub by Sir Alex Ferguson
 
The Guardian: Van Nistelrooy speaks of 'great disappointment' and 'expects to play' in all Premiership games
 
The Times: Dutchman undaunted by Carling Cup exile
 
Dit is nog maar een kleine greep van de artikelen die zijn verschenen na het vervelende voorval. AC Milan, Juventus en Inter Milan hebben inmiddels laten weten interesse te hebben in de Nederlandse aanvaller. De kans dat Van Nistelrooij bij United blijft lijkt met de dag kleiner te worden aangezien Ferguson gisteren heeft aangegeven nog 2 jaar nodig te hebben om de club weer terug aan de top te brengen.
 
De hopeloze eigenwijze Ferguson lijkt maar niet te begrijpen dat het aantrekken en opstellen (en niet opstellen) van spelers geen eenvoudig en leuk spelletje is, maar een zaak waar alle prijzen en successen van afhangen. Niet of slecht functioneren leidt in het bedrijfsleven tot ontslag. En de machtige en fortuinrijke Glazer family zou moeten realiseren dat zolang de oude man aan het roer staat, de club niet tot de Europese top kan behoren. Het enige dat de club nog kan redden is Ruud op te stellen, een aantal spelers op hun gedrag aan te spreken, een aantal spelers terug te sturen naar het tweede, een aantal nieuwe spelers aan te trekken en de bejaarde oefenmeester naar Huize Avondrood te sturen.
 
© Mark Goedhart VO

 

Print dit nieuws
Geplaatst op dinsdag 28 februari 2006
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services