Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Frankrijk verpletterd door Oranje


 
"Italië was al prachtig, maar we doen nu precies hetzelfde'', genoot Sneijder in de catacomben.
Oranje is na een ongelooflijke 4-1 zege op Frankrijk al kwartfinalist en dat succes leidde in het kolkende stadion van Bern tot een enorm feest. Zelfs premier Balkenende spoedde zich na het eindsignaal naar de kleedkamer.

 
Voor één speler, invaller Robben, was de triomf extra mooi. De aanvaller die de laatste jaren een haat-liefdeverhouding met het Nederlands elftal opbouwde, was gisteren even de gelukkigste man op aarde na zijn invalbeurt. ,,Om weer bij dit team te zijn, is gewoon een feest,'' aldus Robben. ,,Door mijn blessure stortte mijn wereld vorige week even in. Daarom is dit zo prachtig.''
 
Zelden zal één voetballer een interland van Oranje zo beïnvloed hebben als Robben gisteren. Na de knuffel met Kuyt zocht Robben ook contact met Marco van Basten, de man die op een moment dat het écht moest, de wissels plaatste waarom Oranje vroeg.
 
Het was in het kolkende Stade de Suisse hét verhaal van de tweede EK-wedstrijd. Na 45 minuten vol problemen liet de bondscoach eerst Robben invallen tegen de vice-wereldkampioen, een kwartier later gevolgd door Robin van Persie.
 
Hun entree trok het Nederlands elftal terug in het lood met twee fraaie doelpunten en een 4-1 zege. Die zorgt ervoor dat Oranje zaterdag in Bazel als groepswinnaar uitkomt in de kwartfinale van dit EK.
 
Vooral Robben was vanaf minuut één van zijn invalbeurt de meerwaarde waarom zijn ploeg dringend verlegen zat. Hij bracht diepgang en verrassing in het tot dan toe veel te steriele aanvalsspel.
 
De 1-0 na negen minuten van Kuyt was tot dan toe de enige kans geweest van een elftal dat eerder tegen Italië nog tal van fraaie aanvallen aaneen reeg. Voordat Robben de 3-1 in het dak van het doel kogelde, zette hij in samenwerking met Van Persie al zijn krabbel onder de belangrijke 2-0. ,,Ik heb een moeilijk seizoen gehad,'' aldus Van Persie. ,,Daarom is dit een droom.''
 
In de eerste EK-week van Oranje ging het al veel over de groei die diverse spelers hebben doorgemaakt. Maar net zo interessant is de groei van Van Basten. Hem is lang nagedragen dat hij niet goed wisselde in de laatste wedstrijd van Oranje op het vorige WK, de uit de hand gelopen achtste finale tegen Portugal. Gisteren, op een cruciaal moment, greep hij adequaat in. En zijn aanvallende lef werd beloond.
 
Robben had de afgelopen week hard aan zijn herstel gewerkt. Hij werd elke dag 's morgens drie uur behandeld en 's middags nog een keer. Voor zijn liesblessure stond zeven tot tien dagen, maar het herstel vorderde zo snel dat Van Basten de gok, want dat bleef het goed beschouwd wel, aandurfde.
 
Behalve aan Robben was Oranje gisteren dank verschuldigd aan meer spelers. Van der Sar en Ooijer bijvoorbeeld. De keeper weigerde te capituleren op tal van Franse inzetten. Alleen op de inzet van Thierry Henry voor 2-1 had hij geen antwoord. Ooijer was de onverzettelijke leider van de defensie. Het leek soms wel of hij de bal naar zijn voet toe zoog als hij weer eens een Franse aanval onderbrak.
 
De partij tegen de Fransen was als wedstrijd veel completer dan die eerder tegen Italië, in die zin dat zowel de kracht als de zwakte van dit Nederlands elftal haarfijn werd belicht. Net als tegen Italië was de teamgeest enorm.
 
Overal op het veld stonden oranjespelers voortdurend klaar om fouten te herstellen. Dirk Kuyt, Nigel de Jong en Ooijer waren de meest lichtende voorbeelden op dat vlak.
 
Maar waar het aan ontbrak was al dus even duidelijk zichtbaar: diepgang in het aanvalsspel. Na een goed begin en de beloning in de vorm van de openingstreffer van Kuyt raakte Oranje niet meer bij het Franse doel. Sneijder werd niet meer bereikt, Van der Vaart ook niet en in zijn eentje kon Van Nistelrooy logischerwijs niets forceren.
 
Het inbrengen van Robben bij rust ging ten koste van Orlando Engelaar, die het zichtbaar moeilijker had dan in het openingsduel.
 
Omdat Robben op links ging spelen, verhuisde Sneijder naar de nummer 10-positie en zakte Van der Vaart een aantal meter naar het linkerdeel van het middenveld.
 
'We gaan naar Wenen toe', zong het uitzinnige publiek nadat Sneijder de prachtige vierde treffer binnenknalde. Voor dat droomscenario ligt Oranje op koers, maar eerst doemt Bazel als volgende halte op.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 15 juni 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services