Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Italie en Roemenie in evenwicht


 
Wereldkampioen Italië balanceert twee jaar na het succes in Duitsland op de rand van de afgrond tijdens EURO 2008. Het is allerminst denkbeeldig dat de Italianen begin volgende week naar huis moeten.
 
Na het gelijkspel tegen Roemenië (1-1) moet het sterrenensemble van Roberto Donadoni komende dinsdag minimaal van Frankrijk winnen om de loodzware groep C te overleven. Die wedstrijd in Zürich wordt een herhaling van de WK-finale van 2006.
 
In het boeiende voetbalspektakel van gisteren in dezelfde stad kwam Italië nog goed weg. In de slotfase verzuimde de Roemeense sterspeler Mutu van elf meter raak te schieten. Doelman Buffon redde met hand en voet en voorkwam daarmee een vroegtijdige uitschakeling van de regerend wereldkampioen.
 
Italië speelde overigens een stuk beter dan tegen Nederland. Veelal hadden de Italianen het beste van het spel tegen de stugge, prima counterende Roemenen. Hun coach Piturca heeft een hecht, moeilijk te verslaan collectief gesmeed, zoals Oranje tijdens de kwalificatiereeks van het EK zelf ondervond.
 
Donadoni zond een andere basiself het veld in dan tegen Nederland. Hij wijzigde zijn ploeg op maar liefst vier plaatsen en gaf dit keer de voorkeur aan Chiellini, Grosso, De Rossi en publiekslieveling Del Piero. Tekenend voor het zigzagbeleid van de voormalige sterspeler van AC Milan, die sinds zijn aantreden, twee jaar geleden, zelden met dezelfde formatie speelde.
 
,,Hij weet het gewoon niet. Meestal beslist hij pas enkele uren voor de wedstrijd hoe de opstelling er uit ziet,'' was afgelopen dagen de anonieme klacht van enkele spelers uit de Italiaanse selectie.
 
Al of niet dankzij de ingrepen van Donadoni startte Italië sterk tegen Roemenië. Na de afstraffing tegen Oranje moest dat ook wel om in het toernooi te blijven. Met opportunistisch, bijna on-Italiaans voetbal, stoomde de ploeg vaak in razend tempo op richting het vijandelijke doel. De ploeg kreeg daarbij in de openingsfase zelfs enkele kansen, maar de kopballen van Toni (2x) en Del Piero misten zuiverheid.
 
In het open en aantrekkelijke duel liet Roemenië zich niet onbetuigd. Als antwoord op de Italiaanse aanvalsgolf testte Mutu doelman Buffon en raakte Chivu uit een vrije trap de paal. Aan de andere kant scoorde spits Luca Toni, maar zijn treffer werd wegens buitenspel afgekeurd.
 
Doelpunten kwamen er na rust wél. Verrassend genoeg opende Roemenië na amper tien minuten spelen de score. Een cadeautje van verdediger Zambrotta. Die kopte slordig terug op doelman Buffon, waar de slimme Mutu dankbaar van profiteerde. Binnen één minuut sloeg Italië echter via verdediger Panucci keihard terug:1-1.
 
Verder kwam Italië niet. Uiteindelijk mocht de wereldkampioen zelfs van geluk spreken dat Mutu vanaf de elfmeterstip jammerlijk faalde.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 15 juni 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services