Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Beenhakker boos na gelijkspel


 
Witheet was Leo Beenhakker. In blessuretijd kreeg Oostenrijk donderdagavond een dubieuze strafschop van de Engelse scheidsrechter Howard Webb. Lewandowski trok Prödl onderuit. Van elfmeter maakte invaller Vastic geen fout, waardoor het gastland op de valreep naast Polen kwam: 1-1.
 
Voor Oostenrijk en Polen wordt het nu een heidens karwei de groepsfase te overleven. Bij winst van Duitsland maandag op Oostenrijk gaan de Duitsers samen met de Kroaten naar de kwartfinale en is het toernooi voor zowel het gastland als voor het Polen van coach Leo Beenhakker voorbij.
 
Het was een enorme domper voor de Polen, die in de tweede helft zonder al te veel moeite de 1-0 voorsprong over de eindstreep leken te trekken. Achteraf mag vooral Ebi Smolarek zich het gelijkspel aantrekken. Tien minuten na rust verscheen hij alleen voor doelman Macho, maar hij verzuimde de trekker over te halen en de beslissende 2-0 aan te tekenen.
 
Beenhakker wijzigde in vergelijking met de eerdere wedstrijd tegen Duitsland zijn team op drie plaatsen. Voorin ruimde hij een plek in voor Saganowski, op het middveld voor Guerreiro en achterin schoof Zewlakow door naar links waardoor Jop samen met aanvoerder Bak het nieuwe hart van de defensie vormde. Tegen Duitsland was dat gedeelte van de ploeg kwetsbaar.
 
Ook met die twee beulen verdedigde Polen aanvankelijk ronduit ondermaats. Het was een klein wonder dat Oostenrijk in het eerste kwartier niet scoorde. Harnik (2x) en Leitgeb kregen drie niet te missen kansen, maar tot afgrijzen van coach Josef Hickersberger en de fanatiek meelevende fans van het thuisland op de overvolle tribunes, bleef de openingsgoal uit. De verdienste ook van de Poolse doelman Artur Borac, die het met sublieme reddingen droog hield.
 
Zoals zo vaak viel het doelpunt wél aan de andere kant. Vanaf links bediende Smolarek na een half uur via een lange breedtepass de vrijstaande Saganowski, die met een knappe actie Guerreiro in staat stelde van dicht bij de 1-0 binnen te tikken. De Braziliaan stond daarbij, voordat hij de bal ontving, wel buitenspel.
 
Dat uitgerekend Guerreiro het doelpunt maakte, was een lekkere opsteker voor Beenhakker. De media kapittelen hem doorlopend, omdat hij de pas in april tot Pool genaturaliseerde Zuid-Amerikaan naar het EK heeft meegenomen ten koste van publiekslieveling Matusiak. Stoïcijns bleef de Nederlandse coach evenwel zijn vertrouwen uitspreken in de voormalige Braziliaan, een technicus pur sang.
 
Qua voetbal was ook het tweede groepsduel van Polen niet geweldig. De ploeg speelde wél met passie. Dezelfde beleving die er voor zorgde dat het hechte collectief kwalificatie afdwong, door zelfs als eerste in de groep te eindigen. Nog vóór Portugal, dit toernooi toch één van de topfavorieten voor de Europese titel.
 
Die strijd en inzet leverde uiteindelijk niet de (verdiende) overwinning op. De gelijkmaker van Oostenrijk in de blessuretijd, maakt dat Beenhakker het met zijn ploeg niet meer in eigen hand heeft. Sterker nog: de kans dat het verblijf van de Polen na de groepsfase wordt verlengd is nog maar erg klein.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 15 juni 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services