Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Duitsers verliezen verrassend


 
Met Duitsers weet je het maar nooit, maar zoals het team van Joachim Löw donderdag speelde tegen Kroatië, is het EK een kanshebber op de titel kwijtgeraakt. Kroatië velde de drievoudig kampioen: 2-1.
 
Die ene wedstrijd op Wembley zal Kroatië nog lang achtervolgen. Tegen Engeland leverde het team van Slaven Bilic afgelopen november een galavoorstelling van jewelste af. Dat was voor het oog van de hele wereld, Engeland werd uitgeschakeld voor het EK, en plotsklaps was Kroatië een outsider voor de titel.
 
Dat die wedstrijd niet de standaard is, hebben de Kroaten inmiddels wel bewezen. In de openingswedstrijd tegen Oostenrijk (0-1) was het spel weinig hartverwarmend en donderdag tegen Duitsland kwamen de Balkan-bewoners aanvankelijk ook wat schuchter uit de startblokken.
 
Totdat plots Danijel Pranjic zich aan het front meldde. Het is geen fraai gezicht om de Heerenveen-speler de hele wedstrijd achter een man aan te zien lopen. De linksbenige technicus die de eredivisie al een aantal seizoenen opfleurt met fijne steekpasses en rake vrije trappen, is in het elftal van Kroatië slechts een anonieme linksback. Zo af en toe mag Pranjic van Bilic aan aanvallen denken. En dat deed hij na ruim twintig minuten.
 
Toen gaf Pranjic een puntgave assist op Dario Srna die wel heel makkelijk wegliep uit de rug van Marcell Jansen en de openingstreffer maakte.
 
Het had in de eerste helft nog wel erger voor Duitsland kunnen worden door het slechte spel van diezelfde Jansen. Zo zag Niko Kranjcar een bijna zeker doelpunt voorkomen worden door een reflex van Jens Lehmann.
 
Van het frisse spel dat Duitsland op het WK van 2006 aan de wereld etaleerde, is maar weinig over. Dat is misschien wel het best te zien aan het zuchten en steunen van sterspeler Michael Ballack. De aanvoerder vindt dat maar niets, een dolend team om zich heen. En de grabbelende escapades van doelman Lehmann zullen zijn humeur ook geen goed doen.
 
Na afloop klaagde Ballack dan ook over de wilskracht van het team. ,,Misschien dachten we na de zege op Polen dat we er al waren.’’
 
In de eerste helft tastte Lehmann bijna mis op een zacht schot. Hij kon de bal ternauwernood stoppen. Dat ging maar net goed, maar in de tweede helft was de doelverdediger verantwoordelijk voor de tweede Kroatische treffer.
 
Een van richting veranderd schot kwam via de paal bij Ivica Olic terecht. De spits van HSV kon daardoor simpel inschieten. Lehmann had de bal daarvoor al tot corner moeten verwerken.
 
Dat Lukas Podolski tien minuten voor tijd nog wat terugdeed, had geen Duits slotoffensief tot gevolg. De gemoederen raakten in de slotfase zelfs nog even verhit toen Bastian Schweinsteiger een rode kaart kreeg omdat hij Ivan Leko omver duwde.
 
Het was de eerste rode kaart die tijdens dit Europees kampioenschap werd gegeven.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 15 juni 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services