Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Mission impossible


 
Door: Dirk Jan Kralt
 
Politiek en voetbal. Twee zaken die niet samengaan. Tenminste, niet vanzelf. Tijdens interlands van het Nederlands elftal, bijvoorbeeld gedurende grote toernooien, zijn de Vip-plaatsen, businesslounges en skyboxen afgeladen met bobo’s en politici wiens ego net zo groot is als hun lichaamsomvang. Profiteren van de voordelen die de sport hen biedt. Maar als puntje bij paaltje komt, genieten deze profiteurs liever van de privileges van de sport dan zich er ook maar enigszins voor in te spannen. Benk Korthals schreef eens een artikel, “Voetbal heeft meer dan twee doelen’. Daarin wordt uit de doeken gedaan dat voetbal een bindmiddel in de maatschappij is. Ongemotiveerde leerlingen van een school leren door voetbal discipline, voetbal heeft sterren nodig en meer van dat soort open deuren. Intussen was hij tijdens zijn ministerschap (minister van Justitie) wel verantwoordelijk voor het jarenlang pesten van Feyenoord voorzitter Jorien van den Herik. Inmiddels, jaren later en twee vrijspraken verder, moet Van Den Herik zich nog steeds tegenover de rechter verantwoorden voor feiten die slechts fictie zijn.
 
Minister Verdonk is ook al aardig op weg om de voetballerij tekort te doen. Salomon Kalou (Feyenoord) wordt door heel wat mensen als uitzonderlijk talent gezien, een aanwinst voor het voetbal. Wat belangrijker is, de verantwoordelijke man van het Nederlands Elftal, bondscoach Marco van Basten, ziet het zitten in de bewegelijke aanvaller en wil hem selecteren voor het WK in Duitsland. Maar ja, dan moet minister Verdonk wel akkoord gaan met versnelde naturalisatie, zodat Salomon over een Nederlands paspoort beschikt.
 
Hoewel er in andere takken van sport atleten wel voor Nederland mogen uitkomen, lijkt dat in het voetbal nog taboe. Althans, voor minister Verdonk. Lorna Kiplagat en Jao Jie (atletiek en badminton) verdedigen het Oranje wereldwijd. Salomon Kalou zal nog moeten wachten. Ook in deze zaak kwam de rechter er aan te pas. En guess what….ook in deze zaak kreeg de verantwoordelijke minister de deksel op de neus, tot twee keer toe. Ondanks dat is Verdonk nog niet klaar met voetbal pesten. Kalou moet nu eerst zijn inburgeringcursus met goed gevolg afleggen. Op zich een redelijke eis, maar ze komt er pas mee na door de rechter al twee keer te zijn gecorrigeerd.
 
In bovengenoemde zaken is allebei sprake van een prestigestrijd door de betrokken ministers. Dit getouwtrek is geheel nutteloos en kost onnodig veel tijd, geld en capaciteit. Bovendien heeft de vijand van het voetbal, Benk Korthals, enige tijd geleden een nieuwe functie gekregen. Hij bleef in de politiek, hij ging namelijk naar de KNVB. Daar is hij nu voorzitter van de raad van toezicht betaald voetbal. Dat is gewoon de wereld op z’n kop.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op dinsdag 28 februari 2006
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services