Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Voorbeschouwing Nederland - Italie


 
Vanmiddag krijgen de spelers pas te horen welke elf starten tegen Italië. ‘Ik doe het zoals altijd,’’ glimlachte bondscoach Marco van Basten na de laatste training in Bern. Vergenoegd constateerde hij dat zijn opzet om iedereen op een dwaalspoor te brengen is geslaagd.

 
,,Het is een wedstrijd die heel belangrijk is. Als het ons twee procent kan helpen door het zo geheim te houden, dan is het dat waard geweest.’’
 
Na een aanloop van tweeënhalve week zijn zes namen zeker voor de EK-start tegen de regerend wereldkampioen. Van der Sar, Mathijsen, Van der Vaart, Van Nistelrooy, Sneijder en Van Bronckhorst. Van die zes hebben alleen de eerste vier ook duidelijkheid over hun positie in het elftal. Belangrijkste vraag die vanavond beantwoord wordt is wie de geblesseerde Arjen Robben vervangt. ,,Daar hebben we een leuke oplossing voor,’’ bleef Van Basten mysterieus. Het kan inhouden dat behalve Kuyt of Afellay toch ook Van Persie nog een kans maakt.
 
Oranje staat voor het eerst weer op een groot internationaal podium sinds de verloren achtste finale op het WK 2006 in Neurenberg. Dat was de avond van de schoppartij tegen de Portugezen en het besmeurde blazoen. Nooit eerder in de WK-historie werden in één wedstrijd 20 kaarten getrokken, waarvan 16 gele en vier rode.
 
Van ‘de veldslag van Neurenberg’ kun je zeggen dat die als een rode draad door de EK-kwalificatiereeks liep. Op verschillende momenten bracht Van Basten het thema ‘hoe beter om te gaan met intimidatie’ aan de orde.
 
In de poulefase van het tweede toernooi onder zijn leiding volgt al meteen de lakmoesproef. Italië is het land van meestermanipulator Materazzi en coach Donadoni werpt een bloedhond als Gattuso in de strijd. En wat te denken van de straatvechters uit Roemenië in het derde groepsduel? Tegen die laatste ploeg verloor Oranje in de kwalificatiereeks, in een wedstrijd waarin de Balkan-boys na rust alle middelen aangrepen om te winnen.
 
,,We zijn twee jaar verder en rijper,’’ is het vaste credo van onze internationals. In een gevecht met gelouterde types als Buffon, Zambrotta en Luca Toni mogen ze het bewijzen. In de spelerstunnel borrelen vanavond al meteen emoties op. En daar flonkeren de vier sterren (corresponderend met vier wereldtitels) op de shirts van de Italianen. Het Nederlandse tenue is sterloos.
 
Wanneer Van Basten sinds het WK over Oranje en intimidatie sprak, deed hij dat soms met een subtiele verwijzing en soms openlijk. De volgers van Oranje begrepen zijn tevredenheid na de ontsnapping in Albanië. Die lag in het feit dat Oranje die avond níet het hoofd verloor, maar constructief bleef jagen op die ene bevrijdende treffer.
 
Een ander moment speelde zich af tijdens het kwalificatieduel met Wit-Rusland. Robin van Persie kreeg een gele kaart, bakkeleide daarna te lang met een tegenstander, waarop Van Basten hem bij zich riep. ,,Ik zei: houd je in godsnaam in. Laat je emoties niet los. Daar ben je veel te goed voor.’’
 
De allesomvattende opdracht voor Van Basten is eigenlijk dat hij aan het eind van zijn regeerperiode moet bewijzen dat hij Oranje als team kan laten groeien in een toernooi. Het is een traditionele kwaliteit van Italianen en Duitsers en het was dé verklaring voor het Griekse succes bij het vorige EK. Ook het Nederlands elftal van het EK ’88 was, om met commentator Theo Reitsma te spreken, ‘een goed stel’.
 
Een paar voorwaarden om bij dit toernooi als team te groeien zijn reeds gecreëerd. Er zal dit EK nooit gedoe zijn om de (machts)positie van Clarence Seedorf of Mark van Bommel.
 
De hiërarchie in de spits is duidelijk en van acht á negen spelers weet je op voorhand dat ze zich zonder morren schikken in een rol als uitdager van de gevestigde orde. Dan heb je het over spelers als De Cler, Bouma, Afellay, Huntelaar en keepers Stekelenburg en Timmer.
 
Maar de belangrijkste voorwaarde moet de coach invullen. Met zijn basisopstelling en wissels in de verschillende wedstrijden. Kan Van Basten op het moment dat er heel snel moet worden geschakeld, net die ene zet doen die een duel in positieve zin kantelt? Twee jaar terug tegen Portugal faalde hij daarin.


 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 09 juni 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services