Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Aanvallend Oostenrijk ten onder


 
Een Oostenrijks wonder op het EK voetbal is zondag in het Ernst Happel Stadion in Wenen uitgebleven. Kroatië won met 1-0 van het gastland dankzij een vroege treffer van vedette Luka Modric uit een strafschop


De overwinning was wel een benauwde, wat de Oostenrijkers toch weer wat hoop mag geven voor de overige groepswedstrijden tegen Polen en Duitsland. Scheidsrechter Pieter Vink floot gesteund door zijn assistenten Hans ten Hoove en Adriaan Inia een puike wedstrijd. Hij drukte zijn stempel op de wedstrijd door in de vierde minuut een terechte strafschop te geven aan Kroatië na een overtreding van René Aufhauser op spits Ivica Olic.
 
Vooraf was Kroatië de grote favoriet in het eerste duel in groep B, alleen al gezien de stand op de wereldranglijst. Het team van bondscoach Slaven Bilic (15e) en Oostenrijk (92e) schelen 77 plaatsen. De Kroaten werden derde op het WK in 1998, terwijl de Oostenrijkers voor hun grootste succes terug moeten naar 1934 (halve finale WK).
 
Maar Kroatië overheerste eigenlijk alleen in het eerste half uur. De ploeg kreeg daarin voldoende kansen, vooral uit dode spelmomenten, maar kon de score niet opvoeren. De thuisploeg van bondscoach Josef Hickersberger kreeg na een nerveus begin steeds meer grip op de wedstrijd. Dat resulteerde in een flinke kans voor Sebastian Prödl, die naast kopte uit een vrije trap. Vlak voor rust was ook Joachim Standfest nog dicht bij een treffer.
Na de pauze waren het de Kroaten die last hadden van zenuwen. Ze zakten steeds verder terug en hoopten alleen nog op een treffer uit een counter. Oostenrijk, aangemoedigd door het eigen publiek, maakte het doelman Stipe Pletikosa steeds moeilijker. Bondscoach Hickersberger bracht veteraan Ivica Vastic (38) in op het middenveld.
 
De oudste speler van het EK, een geboren Kroaat, zag zijn schot even later gestopt door Pletikosa. De doelman zorgde nog voor een hachelijk moment door het schot niet in een, maar in twee keer te vangen.
 
De grootste kans was echter voor een andere invaller Roman Kienast. De aanvaller schampte in de laatste minuut van de extra tijd een vrije trap met zijn hoofd, maar de bal miste het doel. De verdiende gelijkmaker bleef dus uit. (ANP)


 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 08 juni 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services