Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Tsjechen winnen eerste wedstrijd


 
Tsjechië is het Europees kampioenschap goed begonnen door met 1-0 van Zwitserland te winnen. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Vaclav Sverkos in de 69ste minuut.

 
In Basel was het gastland in de eerste helft de meest gevaarlijke ploeg. Aanvoerder Alexander Frei stuitte twee keer op de Tsjechische doelman Petr Cech, die een schot van de Zwitser bovendien net naast zijn doel zag verdwijnen.
 
Frei raakte kort voor rust geblesseerd en verliet in tranen het veld. Tsjechië kreeg in de eerste helft geen enkele kans. De oud-Ajacieden Zdenek Grygera en Tomas Galasek begonnen in de basis bij de ploeg van bondscoach Karel Brückner.
 
In de tweede helft werd Tsjechië iets sterker, maar tot echt gevaarlijke kansen leidde dat niet. Tot het moment van Vaclav Serkos.

De Zwitsers konden maar weinig terugdoen. Oud-PSV'er Vonlanthen raakte kort voor het einde nog wel de lat, maar meer zat er niet in.
 
De winst van de Tsjechen was nauwelijks verdiend te noemen. Zwitserland, dat als gastland twee jaar kon toeleven naar het openingsduel op het EK, drukte Tsjechië onder aanvoering van spits Alexander Frei lange tijd ver terug op eigen helft. Frei nam doelman Petr Cech al na drie minuten onder vuur, maar zijn schot verdween net naast. De spits, topscorer aller tijden van de Zwitsers met 35 doelpunten, dook halverwege de eerste helft alleen op voor Cech. De sluitpost van Chelsea redde met zijn benen.
 
Voor Frei kwam de openingswedstrijd kort voor rust noodgedwongen al tot een einde. Bij een duel met oud-Ajacied Zdenek Grygera raakte de Zwitserse aanvoerder geblesseerd aan zijn knie. Huilend verliet de aanvaller het veld. Zijn vervanger Hakin Yakin was aan het begin van de tweede helft dicht bij de openingstreffer. De 31-jarige middenvelder schoot een vrije trap enkele centimeters over het doel van Cech.
 
Anoniem
Tsjechië stelde in Basel nauwelijks iets tegenover de aanvalsdrang van de Zwitsers. De ploeg van bondscoach Karel Brückner leek geen schim van het elftal dat vier jaar geleden in Portugal verraste met fris en aanvallend voetbal. Tsjechië strandde destijds in de halve finale tegen de latere winnaar Griekenland. Zonder de spelbepalers Pavel Nedved (gestopt als international) en Tomas Rosicky (geblesseerd) oogden de Tsjechen zaterdag aanvallend onmachtig.
 
Brückner hield Milan Baros, topscorer van het vorige EK met vijf doelpunten, op de bank en stuurde met de aloude Jan Koller slechts één aanvaller het veld in. De Tsjechische reus (2.02 meter) kon in zijn eentje geen moment gevaarlijk worden. Brückner haalde Koller na ruim vijfig anonieme minuten naar de kant.
 
De wissel van de Tsjechische bondscoach leidde uiteindelijk wel de overwinning van zijn land in. Sverkos, de vervanger van Koller, bracht de Tsjechen twintig minuten voor tijd uit het niets op voorsprong. De 24-jarige aanvaller van Banik Ostrava profiteerde van een slecht werkende buitenspelval van de Zwitsers en passeerde doelman Diego Benaglio met een droog schot: 1-0.
 
Invaller Johan Vonlanthen (ex-PSV) verprutste in de slotfase nog een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker voor de Zwitsers. Alleen voor Cech knalde hij op de lat. (ANP)


 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 07 juni 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services