Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

George Best, ManU legende (1946-2005)


 
George Best werd op 22 mei 1946 geboren in Belfast Noord Ierland.
 
Speelde voor: Gregagh Boys Club, Manchester United, Dunstable Town, Stockport County, Cork Celtic, Fulham, Los Angeles Aztecs, Fort Lauderdale Strikers, San Jose Earthquakes, Hibernian, Motherwell, Arbroath Victoria, Glentoran, Bournemouth, Nuneaton Borough en Tobermore.
 
Zijn talent en gevoel voor show maakten George Best een publieke lieveling en mediafavoriet. Tien jaar lang voetbalde hij bij Manchester United de sterren van de hemel. Alcoholische en seksuele uitspattingen zorgden echter voor zijn ondergang.
 
In 1965 en 1967 behaalde hij met zijn team twee landstitels en in 1968 werd de Europacup veroverd. In totaal scoorde hij voor zijn club 178 goals in 466 wedstrijden (inclusief 6 goals in een wedstrijd tegen Northampton Town). Hij speelde 37 keer voor het nationale team en scoorde daarin 9 goals. Best was vooral befaamd om zijn dribbels en accurate passings. Hij werd gezien als de meest briljante speler ooit, op Pele en Maradonna na.
 
Door zijn lange haar en aantrekkelijk uiterlijk werd Best al gauw 'de vijfde Beatle' genoemd. Maar door zijn extravagante levensstijl kreeg hij al snel gok- en alcoholproblemen. Bekend is het verhaal dat hij in een hotelkamer eind jaren '70 dronken in bed werd aangetroffen met de Miss World.
 
Zijn overmatig dankgebruik en het niet aanwezig zijn tijdens trainingen en wedstrijden leidden in 1973 onvermijdelijk tot zijn ontslag. Hierna zwerft hij over de wereld en gaat aan de slag bij clubs als Los Angeles Aztecs en San Jose Earthquakes. Op 37-jarige leeftijd hangt hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen.
 
Tijdens kerstmis 1984 verblijft Best achter tralies nadat hij dronken achter het stuur wordt betrapt en ook nog een politieman beledigt. Ook tijdens een live televisieshow zes jaar later heeft hij duidelijk een glaasje te veel op.
 
In 2000 ondergaat hij een levertransplantatie. Toch kan hij hierna de alcohol niet laten staan. Het levert hem veel kritiek op. Zijn vrouw Alex maakt tijdens een televisieprogramma allerlei aantijgingen aan zijn adres over hun relatie.
 
Ook in 2003 blijft Best een lastpak. Samen met een andere man wordt hij in een Engels hotel gearresteerd wegens fysieke bedreiging, waarbij iemand gewond zou zijn geraakt. En op 3 januari 2004 wordt hij weer eens veroordeeld tot dronkenschap achter het stuur.
 
In november 2004 pakt Best zijn voetbalschoenen weer uit de mottenballen om als jeugdtrainer de gelederen van Portsmouth F.C. te versterken.
 
In het najaar van 2005 werd Best opgenomen in het Cromwell Ziekenhuis in Londen. Ernstige nierproblemen zorgde ervoor dat Best op de Intensive Care terecht kwam. Op 4 oktober van datzelfde jaar kwam Phil Hughes (manager van Best) met de mededeling dat het langzaam en stukje bij beetje beter ging met de Noord-Ier. Op 21 oktober werd tot overmaat van ramp een longontsteking geconstateerd. 5 dagen later moest Best worden aangesloten op de beademingsapparatuur. Zijn toestand verslechterde met de minuut. Op 20 november verscheen er een artikel in de News of the World (Engels magazine) waarin 'ie verteld over zijn ziekte en hoopt dat de foto's van Best in z'n laatste dagen een goede raad zijn en mensen met alcohol problemen aan het denken zet. Het artikel kunt u hier nalezen (in het engels).
 
George Best is 59 jaar geworden.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op vrijdag 25 november 2005
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services