Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Voorpret en nabeschouwing


 
De laatste jaren is de sfeer rond het Nederlands elftal bijna onveranderlijk negatief geweest. Alle voetballiefhebbers in Nederland waren het er geloof ik wel mee eens: het vertoonde spel was dramatisch, de instelling van de spelers deugde niet, en de bondscoach goochelde teveel met nieuwe spelers en maakte onbegrijpelijke opstellingen. Zelfs de kwalificatie voor het naderende EK werd met gematigd enthousiasme ontvangen. De weg naar het EK was er één geweest met vele hobbels en kuilen.
 
Desalniettemin is het bijna zover. En kijk, alle negatieve geluiden lijken weer wat te verstommen. Zeker, er zijn altijd dingen om ontevreden over te blijven, terecht of onterecht. Zo gingen er tijdens de oefenwedstrijd van gisteren veel dingen goed, maar ook nog aardig wat fout. Echter, de sfeer rond Oranje in het algemeen wordt, hoe dichter we bij het EK komen, toch steeds positiever. Voor een groot deel is deze omslag op het conto van de middenstand te schrijven. Zoals bij elk eindtoernooi zijn de Oranjeversierselen niet aan te slepen. Van oranje cowboyhoeden tot T-shirts met gapende leeuwenmuilen, het kan allemaal. Het kan zelfs nog gekker. Een bekende bierbrouwer lijkt er een traditie van te maken om bij elk eindtoernooi met een apart hoofddeksel te komen. Dit jaar is dat de zogenaamde trom-pet. Kortom, we kunnen ons weer opmaken voor de Oranjegekte.
 
Het is toch altijd weer een leuk gegeven. Op het moment dat het voetballen bijna gaat beginnen, laten de meeste mensen het klagen en negatief praten over Oranje achterwege en gaan we er lekker voor zitten. Of beter gezegd, de hele natie gaat achter het Nederlands elftal stáán. Zolang we in het toernooi zitten, zijn de straten oranje gekleurd en doet iedereen lekker gek. De steun aan het elftal is dan onvoorwaardelijk.
 
Wanneer we uitgeschakeld worden, is die support ook in één keer weer weg. Op dat moment worden de straten weer herschapen in hun dagelijkse grauwheid, worden de cowboyhoeden weer ver op zolder weggestopt en kan het klagen weer beginnen. Iedereen kan dan weer precies aanwijzen op welk tijdstip, door welke wissel, en door welke individuele fout het verkeerd is afgelopen. Er wordt vaak gezegd dat Nederland zestien miljoen bondscoaches heeft. Ik denk dat dat klopt, maar alleen achteraf. Dan kunnen we plotseling alle fouten verklaren.
 
Over een weekje begint het EK echt. Alle speculaties kunnen dan van tafel worden geveegd. Alle oefenwedstrijden zijn dan niet meer dan cijfers voor de statistici. Nee, over een week moet het gaan gebeuren. Dat moment telt. Tot die tijd gaan we vrolijk door met het aanschaffen van grote televisies, thuistaps en het installeren van heuse voetbalbioscopen in de achtertuin. Laten we eerlijk zijn, de voorpret voor een toernooi is vaak het leukst. Laten we deze week nog genieten van de Oranjegekte, het is over voor je het weet.

Door Dirk Jan Kralt


 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 31 mei 2008
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services