Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Geen applaus, wel klappen


 
Door: Dirk Jan Kralt
 
Kunt u zich de Olympische Spelen van Athene nog herinneren? Enkele van de beelden die me het meest bijgebleven zijn, is het optreden van de dames- en herenhockeyteams in de respectievelijke finales. Die werden beide verloren. Alle spelers en ook menig toeschouwer (onder wie ondergetekende) waren er kapot van. Niets is logischer dan dat. Want als je zo dicht bij een gouden medaille bent en je loopt dat net mis, heb je er even goed de ziekte in. Desalniettemin stonden de hockeyers niet veel later wel op het erepodium om, met enigszins grimmige gezichten, de zilveren medaille in ontvangst te nemen.
 
Nu is het WK voetbal iets heel anders dan de Olympische Spelen en is hockey toch wel een andere sport dan voetbal. Toch zijn er overeenkomsten, het gaat namelijk allebei over topsporters. Wat er ook gebeurt, ze zijn en blijven professionals. Omdat professionals echter ook mensen zijn, is er ook wel eens sprake van frustratie. Een voetballer kan door het lint gaan en zijn tegenstander een flinke trap op de enkels of een vuistslag in het gezicht geven. Dit is natuurlijk nooit goed te praten, maar het is misschien wel begrijpelijk.
 
Onbegrijpelijk is het gedrag van de Turkse internationals na afloop van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland. De Zwitsers hadden in eigen huis Turkije al met 2-0 verslagen. In de hel van Istanbul moesten de jodelaars deze voorsprong verdedigen. Voor 42000 toeschouwers bleven ze knap ‘overeind’. Turkije won de wedstrijd na een bloedstollend anderhalf uur met 4-2. Op basis van de twee uitdoelpunten gaan de Zwitsers dus naar het WK.
 
Na afloop van de wedstrijd zag ik de Zwitserse spelers zo snel mogelijk naar binnen rennen. Ik had het idee dat ze bang waren dat de supporters met allerlei rommel zouden gaan gooien. Het onheil vond echter plaats in de spelerstunnel, waar zich een ware veldslag ontrolde. Er werd geschopt en geslagen. Zo kreeg Stephane Grichting een trap in het kruis (hij moest in het ziekenhuis behandeld worden wegens inwendige bloedingen) en liep keeperstrainer Eric Burgener onder meer een blauw oog op. Medewerkers van de Duitse zender ARD, die live verslag deden van de wedstrijd, wilden in de spelerstunnel filmen wat er aan de hand was, maar daar stak het Turkse veiligheidspersoneel een stokje voor. Een Duitse analist zocht snel een veilig heenkomen in een kleedkamer. Ik hoop dat het niet de Turkse bleek te zijn…
 
Na afloop werden de verwijten over en weer geslingerd, maar feit is wel dat spelers van de Turkse reservebank en veiligheidspersoneel naar de Zwitsers uithaalden. Een volkomen onacceptabele vertoning in Istanbul. De Turkse voetbalbond mag hiervoor aansprakelijk worden gesteld en er mogen wat mij betreft stevige sancties volgen.
 
Nu weet ik niet wat voor straffen er in dit soort gevallen opgelegd worden. In een Europees bekertoernooi moet de club vaak een (hoge) geldboete betalen. Als het echt uit de klauwen is gelopen zijn de straffen ook niet mals, één of meerdere wedstrijden zonder publiek spelen is geen uitzondering. Financieel en sportief gezien kan dat zeer negatieve gevolgen hebben voor desbetreffende club.
 
In dit specifieke geval gingen er al stemmen op om Turkije deelname aan een toekomstig WK alvast te ontzeggen en daar ben ik het mee eens. De aanstichters moeten lang geschorst worden.
 
Sepp Blatter kondigde ook al allerlei onderzoeken aan en verzekerde dat er opgetreden zou worden, want dit kon niet. Ik ben het nu een keer met de man eens en hoop dat er aanzienlijke straffen worden opgelegd.
 
In het heetst van de wedstrijd kan er wel eens wat gebeuren, maar een veldslag na afloop, daar heb ik geen woorden voor. Het getuigt van een gebrek aan sportiviteit, professionaliteit en menselijkheid.
 
Toch lachen de Zwitsers het laatst, want ondanks alle consternatie na de wedstrijd hebben zij een prima prestatie geleverd door via Turkije naar Duitsland te gaan.
 
Applaus.
 


 

Print dit nieuws
Geplaatst op vrijdag 18 november 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services