Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Feyenoord en Ajax als Europese topclubs


 
Door: Mark Goedhart
 
Verschillende coaches hebben de laatste jaren Rotterdam en Amsterdam onveilig gemaakt. Met de glorie waar ze in gekomen zijn, zijn ze zelden of nooit weer vertrokken. Vaak hebben ze een ongeorganiseerde stuurloze club achtergelaten die qua spelersgroep niet onderdoet voor een club in de Engelse eerste divisie.
 
En de arrogante bestuursleden kijken vanuit de Ivoren torens gedachtenloos neer op de troosteloze grasmatten, ontdaan van alle charmes, alleengelaten door spelers en trainers. Een trieste aanblik van wat eens een schitterende voetbaltempel was.
 
Tweewekelijks werden de mooiste voorstellingen ten tonele gebracht. Met een drankje op de voorste rij was je getuige van een vervelende voetbalshow, opgevoerd door Neerlands beste acteurs en acrobaten. Ontroerd en ontdaan verlieten we de Arena, waar de gladiolen weer een prachtige act de presence hadden gegeven. Hulde!
 
Maar op onverklaarbare wijze verdween het ene jonge talent na het andere plotseling van de buhne. De vroeger zo heilig verklaarde jongelingen waren niet meer te zien en tot grote teleurstelling van het publiek moesten we het doen met tweederangs acteurs. De zichtbaar het niveau van de grote producties niet aankonden.
 
Van Persie, Sneijder, Van der Vaart, Heitinga. Om er maar een paar te noemen. De oefenmeesters slaagden er niet in deze supertalenten aan het werk te krijgen. In potentie waren dit lieden die het Polsoj theater in Moskou of het grote Broadway in New York zouden kunnen gaan veroveren. Maar niets van dit alles bleek het geval. Stuk voor stuk verdwenen de spelers van het toneel en moesten hun heil elders gaan zoeken.
 
Trainer Koeman is het meeste te verwijten. Verwaarlozing van zijn spelers. 4 mensen die klaar waren het Nederlands voetbal voor een pijnlijke afgang te behoeden werden door hem gepasseerd en vergeten.
 
Waar Ajax over een uitstekende rechtsbuiten kon beschikken werd een buitenlander gehaald. Waar Feyenoord over de beste linksbuiten van Nederland beschikte werd de Ivoriaan Kalou gehaald. Waar Ajax over een van de betere middenvelders van Europa beschikte werd…………..en ga zo nog maar even door. Het plezier is ons aardig ontnomen. En dat terwijl de toeganskaarten voor deze evenementen alleen maar duurder worden.
 
Een wedstrijdje Ajax – NEC is al een aardige aanslag op je portemonnee. Laat staan de wedstrijden in het buiteland. Voor een kaartje op Old Traffort kan moet een tweede hypotheek worden aangeschaft. Met als enig pluspuntje dat ze daar wel de talenten weten te behouden. Ryan Giggs, Paul Scholes, Rio Ferdinand, Roy Keane. Spelers die op zeer jeugdige leeftijd bij ManU zijn begonnen of gehaald en nog wekelijks de sterren van de hemel spelen. En natuurlijk krijg je een prive voorstelling van wereldspits Ruud van Nistelrooij, die uiteraard altijd even bij naam moet worden genoemd. En wat te denken van de andere Nederlandse hoofdrolspeler. Edwin van der Sar, een sluitpost waar een gemiddelde boekhouder geen raad mee zou weten.
 
Clubs als Chelsea, Arsenal, Celta de Vigo en HSV zijn er als de kippen bij om de talentvolle buitenbeentjes in te lijven. En met succes.
 
Wekelijk krijgen we in Duitsland, Engeland en Spanje de grootste spectakelstukken te zien.
 
Tenslotte nog een woord aan de deze week overleden Cor Veldhoen. 380 wedstrijden voor Feyenoord in de Nederlandse competitie. En een debuut op 17-jarige leeftijd, wat dacht u daarvan?
 
De trainer van toen, Ernst Happel, had er verstand van. Een talent moet worden gehouden. Uit den vreemde louter narigheid moet de Oostenrijker gedacht hebben.
 
We zijn in ons land druk op zoek naar nationaal talent. En waarom? Om ze binnen een paar jaar voor een leuk zakcentje te verkopen aan grote buitenlandse clubs.
 
Zonde. Eeuwig zonde.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op donderdag 13 oktober 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services