Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Nederland trots op Oranje


 
Door: Dirk Jan Kralt
 
Het Nederlands elftal heeft zich gekwalificeerd voor het WK van volgend jaar in Duitsland. Eén wedstrijd voor het einde van de kwalificatiereeks was Oranje al geplaatst. Dat is een pracht van een prestatie, iedereen blij. De vakantieplannen kunnen worden aangepast, de hotels gereserveerd en de run op kaartjes begint. Kortom, Nederland is in feeststemming. Om het feit van de kwalificatie te vieren, wordt besloten om van de laatste pot tegen Macedonië een echt festijn te maken. Macedonië staat immers maar op een gedeelde 96e plaats op de ranglijst van de FIFA. Men vergat dat de Macedoniërs de enigen waren die van Nederland eerder in de kwalificatie punten hadden afgesnoept. Daar slaagden de mannen van bondscoach Babunski opnieuw in, dit keer bleef het 0-0.
 
Vooraf hadden 50.000 toeschouwers zich verzameld in de ArenA en werd er gespeculeerd over de uitslag. Elke geïnterviewde supporter verklaarde dat Nederland ging winnen en de meesten kwamen ook nog met ruime cijfers op de proppen.
 
Maar ja, de wedstrijd moest nog gespeeld worden. De sfeer in het stadion was prima, de supporters zongen het ene lied na het andere uit volle borst mee. Negentig speelminuten later werden de internationals getrakteerd op een fluitconcert en niet zonder reden. De wedstrijd die Oranje op de mat legde was schokkend, slaapverwekkend, gezapig, je kunt er een heel stel woorden op los laten. Geen één pass kwam aan, het tempo lag veel te laag en om nou te zeggen dat de spelers motivatie uitstraalden…
 
Het werd dus geen doelpuntenfestijn, geen feestwedstrijd, geen blije gezichten. De mensen die aan het begin van de avond nog zo verwachtingsvol op de tribune hadden plaatsgenomen, wisten na afloop niet hoe snel ze de ArenA uit moesten komen. De feestwedstrijd tegen Ierland (herinnert u het zich nog?) beloofde ook een groots spektakel te worden. Hoe dat afliep? 1-0….verlies.
 
Hoewel de wedstrijd tegen Macedonië ontegenzeggelijk van een zeer laag niveau was, de anticlimax van de hele reeks, hebben de bondscoach en de spelers toch lof verdiend. Niet voor de wedstrijd, maar wel voor de hele reeks in het algemeen. Als je je zonder te verliezen plaatst voor een eindtoernooi doe je het gewoon prima. Iedereen had vooraf op zijn minst één verliespartij tegen Tsjechië ingecalculeerd, misschien wel allebei. Die werden beiden ‘gewoon’ met 2-0 gewonnen. De hele kwalificatiereeks bewijst wel dat Oranje het zeer moeilijk heeft tegen verdedigend ingestelde opponenten. Aanvallend voetbal heeft ruimte nodig, ruimte die je tegen een dergelijk team niet krijgt. Natuurlijk kan bijvoorbeeld Macedonië stukgespeeld worden, maar dan moeten alle spelers messcherp zijn in de passing en afronding en de bal snel laten rouleren.
 
Kameroen en Italië wachten nog in de voorbereiding op het WK. De maanden die ons nog resten voor de start van het WK heeft het Nederlands elftal hard nodig. Het spel moet drastisch verbeteren in vergelijking met deze laatste wedstrijd. Hebben we enige kans op de wereldtitel? Ik deel mijn mening met Youri Mulder. Nederland is een outsider voor de wereldtitel, niks meer, niks minder.
 
Het WK wacht, Nederland is er dit keer in ieder geval bij. Beter dan het vorige WK is het dus bij voorbaat al. We zij er nog lang niet, maar Nederland mag trots zijn op Oranje.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op donderdag 13 oktober 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services