Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

De Mening


 
Door: Mark Goedhart
 
Iedereen heeft tegenwoordig een mening in dit land. Of het nou gaat om het integratieprobleem, de koopzondagen, de oorlog tegen terrorisme of het hedendaagse voetbal.
 
Afgelopen zondag keek ik het programma Business-Class van Harry Mens, de enigszins kalende huizenmelker van RTL 5. Te gast was Thomas Lepeltak. Een man met een mening. Van de toetreding tot Turkije tot het integratieprobleem in Amsterdam. En van de Palestijnse zaak tot ik weet niet wat allemaal. En Harry al hoofdschuddend (ter bekrachtiging van de geventileerde meningen) zat er tegenover te luisteren. Niet helemaal geconsentreerd natuurlijk, in gedachten was ‘ie al bij de kok in de keuken die om 12.00 uur (het tijdstip waarop de meeste mensen op zondagmorgen ter kerke gaan of nog van een beschuitje liggen te genieten) al druk bezig was varkenshaas met een rode wijnsaus in een aromarijke bouillon met kaas gegratineerde witlof te bereiden. Een ook de kok heeft weer een mening. Van de toetreding van Turkije tot het integr……….u kent het wel.
 
Allemaal prima. Maar wel met dien verstande dat wij (lees: alle Nederlanders) totaal geen boodschap hebben daar wij uitstekend in staat zijn een eigen mening te verkondigen. En een mening van iemand die ook nog eens niets anders kan dan het kunstje wat hij of zij in de studio vertoont, hebben we al helemaal geen behoefte aan. Anders is het als we iemand horen zwetsen die “het kan weten?. De bemoeienis van Cruijff met van alles en nog wat komt bij behoorlijk de strot uit. Ik stel voor de nr. 14 van weleer de komende 3 jaar op te bergen op een onbewoond eiland bij de kust van het tropische eiland Rapa, tussen Zuid Amerika en Nieuw Zeeland in. Geen internationaal vliegveld en dus lopen we niet het risico dat de Amsterdammer voor of tijdens het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland ineens met zijn tronie op de Nederlandse televisie verschijnt. Of het nou gaat om de belasting die moet worden betaald over de Cruijff courts of over Salomon Kalou. Altijd en eeuwig heeft de goede man wel ergens kritiek op. Altijd wat te zeuren. Altijd wel wat op iemand aan te merken. Altijd betweterig gedrag. En dit irriteert mij mateloos. En daar komt nog eens bij dat deze geheel overbodige en nietszeggende kritiek door de pers wordt uitvergroot. Vanmorgen heeft Cruijff in zijn column in de Telegraaf uitgehaald naar het Nederlandse kabinetsbeleid, zo lees ik op alle nieuwspagina’s. Hij noemde het inhalig. “De overheid fungeert ook op dit gebied als spelbreker?. Heeft ‘ie daar nou ook nog verstand van? Een normaalgesproken zin in ABN lijkt voor de Amsterdammer al teveel gevraagd, maar een correctie op het ingewikkelde financiele beleid van Gerrit Zalm lijkt een makkie voor de oud international. Mediageile Amsterdamse schreeuwlelijk. Een ietwat onsympatieke verwoording, maar mijn mening doet er in dit geval ook geenszins toe. Het moest me van het hart. En u hoeft het ook niet met mij eens te zijn, net zoals ik het zelden met Cruijff eens ben. Waarom wordt in vredesnaam dit zo breed uitgemeten? Is het de links georienteerde media die het niet na kan laten om het huidige kabinet lastig te vallen en daarom met zulke verhalen uit de grote hoed komt? Is het wellicht Cruijff zelf die betaald om zijn mening op de voorpagina te laten afdrukken? Is het de Telegraaf, als Amsterdamse Ajaxkrant die alles wat Cruijff zegt voor waar aanneemt?
 
Geen idee. Feit is wel dat we er allemaal mee worden opgescheept. De mening van Johan Cruijff, kom nou toch.
 
Johan Cruijff als voetballer was fenomenaal. Als analiticus, totaal onbegrijpbaar maar wel leuk om te luisteren. Verder zou ‘ie z’n snavel moeten houden en gewoon doen waar ‘ie goed in is.
 
Dit is mijn mening. En nu maar wachten of ik volgende week naast Thomas Lepeltak mag aanschuiven.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 12 oktober 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services