Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Interlands, ongewenste verplichtingen of welkome tripjes?


 
Door: Mark Goedhart
 
De charme van internationale wedstrijden wordt door grote voetbalclubs in snel tempo naar de vernieling geholpen. De mentaliteit van de Europese topclubs is tot een een dieptepunt gedaald als het gaat om het motiveren van spelers om een extra wedstrijd te spelen. Het is de betalende burger niet gegund om zo nu en dan een wedstrijd met de nationale toppers samen met miljoenen landgenoten te bekijken. Althans, als het aan Fabio Capello ligt. De trainer van het Italiaanse Juventus wil dat clubs worden gecompenseerd wanneer spelers met blessures terugkeren van interland wedstrijden. Aanleiding was de blessure van Lilian Thuram tijdens zijn interland van Frankrijk tegen Ierland.
 
Een soorgelijk geval is ook in Belgie aan de gang. Charleroi heeft een rechtzaak aangespannen tegen de internationale voetbalbond FIFA omdat de club ook gecompenseerd wil worden vanwege een langdurige blessure bij een speler, opgelopen tijdens een interland. Het meest opzienbarende is dat dit soort zaken worden gesteund door de G14. De groep van machtigste clubs in Europa. Waar aan de ene kant de competities en toernooien zwaarder worden, zijn het aantal interland wedstrijden onacceptabel, volgens Capello en consorte.
 
Bizarre salarisonderhandelingen en ordinaire transferbedragen worden als normaal ervaren terwijl een aantal wedstrijden (2x 45 minuten!!) teveel gevraagd is voor de vedetten. Want zo is het natuurlijk, de internationals van Juventus hebben geklaagd de wekelijkse premies op deze manier mis te lopen. Lieden als Dennis Bergkamp en Jaap Stam hebben deze discussies zien aankomen en hebben dus op een vroeg en veilig tijdstip besloten om niet meer voor Oranje uit te komen. En het motief blijkt eenvoudig, de financien. Wanneer je op de –in dit geval- Nederlandse voetbalschool bent grootgebracht en duizenden fans wekelijks kapitalen hebben neergelegd om de aankomende supertalenten aan het werk te zien, lijkt het mij op z’n minst een sociale verplichting om voor die mensen nog in het Oranjeshirt aan te treden. Waar ze wekelijks bewijzen nog gemakkelijk op het allerhoogste (salaris)niveau mee te kunnen is het simpelweg niet te verkopen dat het om wat voor reden dan ook niet meer is op te brengen om zo nu en dan het vliegtuig naar Nederland te pakken en een aantal dagen met je kameraden in Noordwijk door te brengen. Het is dus van zeer groot belang dat Sepp Blatter namens de FIFA een duidelijk signaal afgeeft aan mensen als Capello. Het kopen van auto’s, het runnen van kroegen, het meespelen in commercials en de trips naar verre oorden om het nodige aan sponsorgeld binnen te slepen is vele malen vermoeiender dan een voetbalwedstrijd.
 
Volgens Capello wordt het WK gewonnen door het fitste land, en niet door het team met de beste spelers. Rare man met rare gedachten.
 
Het is aan de spelers om nu voor eens en altijd duidelijk te maken dat het spelen van interlands geen vervelende verplichting is, maar een mooie manier om wat terug te doen voor je land.
 
En graag verzoek ik de heren Bergkamp en Stam de eerste stap te nemen op 8 oktober tegen Tsjechie het Nederlands team te komen versterken. Geld verdien je er niet mee, respect en voldoening des te meer!

 

Print dit nieuws
Geplaatst op dinsdag 13 september 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services