Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Manchester United op weg naar eerherstel


 
Door: Dirk Jan Kralt
 
Derde in de competitie, verliezend finalist van de FA-cup (verlies van Arsenal na strafschoppen) en in de Champions League direct na de poulfase twee keer verliezen van AC Milan…. Nee, het zat United vorig jaar niet mee. Er kan zelfs gesproken worden van een verloren seizoen.
 
Er zijn een paar belangrijke redenen te bedenken waarom United er vorig jaar een rommeltje van maakte. In de eerste plaats was er geen betrouwbare verdediging, we hebben het dan in het bijzonder over de keepers. Dat is een probleem dat al jarenlang speelt op Old Trafford. De laatste echt betrouwbare sluitpost was Peter Smeichel, die nu alweer zes jaar geleden vertrok naar Sporting Lissabon. Er zijn sindsdien zeven keepers geweest die een kans kregen, waaronder Fabien Barthez, Roy Carroll, Ricardo en Tim Howard. Alleen Tim Howard bedong een contractverlenging en speelt nu de tweede viool achter Edwin van der Sar. Toch waren niet alle keepers echt slecht, maar ze speelden nooit constant. Neem nu Barthez. Hij is een goede lijnkeeper, beschikt over geweldige reflexen, maar kunt u nog een wedstrijd herinneren waarin hij daadwerkelijk punten voor het team pakte? Zijn bij tijd en wijle amateuristische optreden zorgde ervoor dat men hem vooral ging zien als een kale clown, die met ongelofelijke blunders zijn team benadeelde.
 
Nu is Van Der Sar gekomen. Hij geldt al een jaar of tien als de beste doelman van Nederland en is op dit moment misschien zelfs wel de beste van de wereld. Hij instrueert zijn verdedigers, heeft heel goede reflexen, kan meevoetballen en kan goed anticiperen. Wat misschien wel even belangrijk is, hij straalt rust uit en dat geeft vertrouwen aan de verdedigers en daarmee aan het hele team. Een goede verdediging is immers de basis van een goede ploeg? Bovendien, en dat hebben we gisteren kunnen zien, pakt Van Der Sar punten voor de ploeg, door in de laatste seconden van de derby tegen City een gevaarlijk schot van Andy Cole met een goede reflex uit het doel te stompen.
 
Behalve het keepersprobleem is er nog een reden aan te wijzen voor het matige presteren van United vorig seizoen en dat is de doelpuntenproductie. Want ondanks het feit dat Rooney, Ronaldo, Giggs en Scholes zeer gevaarlijke spelers zijn, komt alleen Rooney enigszins bij Ruud in de buurt wat betreft killersinstinct voor de goal. Ruud scoorde vorig seizoen slechts zes doelpunten in achttien wedstrijden. Het was een seizoen waarin hij geteisterd werd door blessures en vele maanden buitenspel stond. Op momenten dat hij wel speelde was het vaak direct te merken. Zo rolde Ruud bijvoorbeeld in zijn eentje Sparta Praag op, door alle vier de doelpunten van United in die wedstrijd voor zijn rekening te nemen (4-1) en werd mede daardoor topscorer van de Champions League. Van Nistelrooy kreeg aan het seizoen ook weer het vertrouwen van Ferguson, die hem ’s werelds beste afmaker noemde. Dit seizoen is Ruud al vroeg op dreef. Hij scoorde in de voorronde van de Champions League tegen Debrecen (Hon) en was voor Oranje ook al drie keer succesvol. In de Premier League heeft hij er inmiddels alweer vier in liggen en hij had daar evenveel wedstrijden voor nodig. Hij staat gedeeld bovenaan in de topscorerslijst.
 
Het ziet er dit seizoen dus goed uit voor United. Ondanks het puntverlies tegen Manchester City (gisteren) zie ik United dit jaar weer volop mee doen om de titel en ik denk zelfs dat ze een grote kans hebben om het landskampioenschap weer te behalen. Ook in de Champions League kan deze ploeg dit jaar weer hoge ogen gaan gooien, dat wordt trouwens ook wel weer eens een keer tijd.
 
De doelman uit Voorhout en de spits uit Geffen zijn naast gezichtsbepalende spelers van Oranje nu ook samen de boegbeelden van Manchester United.
 
Manchester United, op de been gehouden door deze twee Nederlandse steunpilaren gaat op zoek naar eerherstel.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 11 september 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services