Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Feyenoord 100 jaar


 
Zaterdagmiddag luisterde ik op Radio 1 naar een bijdrage over het jubileum van Feyenoord. De roemruchte club van Zuid bestaat dit jaar 100 jaar.

 
Bij zo'n verjaardag hoort altijd een terugblik naar de geschiedenis. Uiteraard wordt er dan vooral gekeken naar de mijlpalen en hoogtepunten. Zo was Feyenoord de eerste Nederlandse club die de Europacup I veroverde, (1970, 2-1 tegen Celtic in Milaan) en de laatste club die nog een Europese hoofdprijs wist te winnen, de UEFA cup in 2002. Die prijs werd notabene in de eigen Kuip in de wacht gesleept. Verder werd de club veertien maal landskampioen en werd de nationale beker tien keer gewonnen. Dit zijn de belangrijkste statistieken uit de geschiedenis van de club. Menig supporter van Feyenoord houdt zich vast aan de historie van deze club. En dat is maar goed ook, want het Feyenoord van vandaag heeft nog geen successen kunnen boeken.
 
Het laatste kampioenschap dateert alweer uit 1999. Verder was het winnen van de UEFA cup in 2002 het laatste wapenfeit. De laatste jaren was het vaak kommer en kwel op Zuid. Op nationaal niveau speelde de club geen rol van betekenis meer, op het Europese toneel waren er vroegtijdige uitschakelingen, soms op dramatische wijze. Wat te denken van de kwestie rond Sporting Lissabon in de Kuip en de ongeregeldheden in Nancy. Daarnaast was er intern ook het nodige mis. Jorien van den Herik, ooit redder van de club, werd nu, al dan niet terecht, afgedankt. Aan het eind van vorig seizoen werd er niet eens Europees voebal veiliggesteld.
 
Dit seizoen was de stemming ineens volledig omgeslagen. Redder Bert van Marwijk kwam terug naar zijn oude club, en in zijn kielzog volgden een aantal gelouterde spelers. Makaay, Hofland en uiteraard Giovanni van Bronckhorst zouden de club ineens weer het kampioenschap bezorgen. Zover is het nog niet. Zoals wel meer seizoenen kan Feyenoord geen heel seizoen lang goede resultaten neerzetten. Na de winterstop wordt er altijd een groot aantal punten verspeeld.
 
Toch is er hoop voor de Stadionclub. Dit seizoen heeft er al een kentering plaatsgevonden. Op redelijk korte termijn moeten de Rotterdammers echt weer mee gaan doen voor de titel. Die moet toch weer eens binnengehaald worden. De supportersschare van Feyenoord, die altijd wordt beschreven als "het hondstrouwe legioen" verdient een titel voor de jarenlange, veelal onvoorwaardelijke steun. Naast de clubiconen als Moulijn, Kindvall en Bosvelt, zijn de supporters degenen die de club groot hebben gemaakt. En met hun steun heb ik er alle vertrouwen in dat Feyenoord nog eens honderd jaar zal bestaan!

Door Dirk Jan Kralt

Radio 1 uitzendingen over Feyenoord
Feyenoord 100 jaar:
De wandeling
Feyenoord 100 jaar:
De tentoonstelling
Feyenoord 100 jaar:
Het theater

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 06 april 2008
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services