Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Nutteloze napraters


 
Dagelijks zie ik veel voetbalnieuws verschijnen. In kranten, maar vooral op internet en televisie. Vaak wordt er dan een speler of trainer geciteerd of op televisie geinterviewd. De laatste maanden valt het me echter op dat die items niet of nauwelijks meer bijdragen aan volgen van de sport. Je wordt doodgegooid met alle denkbare clichés.

Ik heb de Van Dale er maar eens op nageslagen en daar staat bij cliché het volgende vermeld: te veel gebruikte en daardoor afgezaagde uitdrukking. Daar zijn er wel een paar van te noemen. Bijvoorbeeld als iemand aan het eind van een wedstrijd geinterviewd wordt. Let maar eens op, volgens de geinterviewde ging de hele wedstrijd in vlagen. 'We speelden bij vlagen goed, maar bij vlagen ook wat minder. Bij vlagen hadden we het moeilijk. Bij vlagen speelden zij beter, maar wij waren bij vlagen wel gevaarlijk.' Als zo'n interview twee minuten onderweg is, kan ik persoonlijk het woord vlagen niet meer horen.
 
En wat dacht u van de altijd mooie uitdukking 'invullen'? Dat schijnt tegenwoordig ook een modewoord te zijn in de voetbalwereld. Als er een vraag gesteld wordt over hoe er gespeeld gaat worden, of hoe er is gespeeld, klinken meestal deze uitspraken: 'Het ligt eraan hoe we het in gaan vullen. Iedereen vult die positie op z'n eigen manier in. Ik vind dat ik het goed heb ingevuld.'
 
Wat mij betreft krijgen de mensen die deze lege en nodeloze woorden brabbelen, voortaan geen spreektijd meer in de media. Laat het praten maar over aan de mensen die of echt iets te melden hebben, of het gewoon beter kunnen brengen. Kijk bijvoorbeeld naar Louis van Gaal of Co Adriaanse. Ze hebben heus niet altijd gelijk, maar er wordt in de media wel veel aandacht aan ze besteed. En waarom? Omdat ze het anders brengen, het is niet de gebruikelijke slappe hap van een doorsnee-interview.
 
Nu moet ik wel toegeven dat het ook aan een interviewer kan liggen, die gewoonweg één lijstje met vragen heeft gemaakt en die vervolgens aan iedereen stelt die hij tegenkomt. Toch vind ik dat er met name op voetballers, en zeker diegenen die 'als' en 'dan' en 'zij' en 'hun' niet uit elkaar kunnen houden, maar één cliché van toepassing is: laat de voeten maar spreken.

Door Dirk Jan Kralt

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 05 april 2008
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services