Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Arbeidsovereenkomst zonder waarde


 
Door: Dirk Jan Kralt
 
Wat ben ik blij dat het nieuwe seizoen weer is begonnen! Een zomer zonder wedstrijden is gewoon een periode die je op de één of andere manier maar door moet zien te komen. Voor liefhebbers van andere sporten is er nog de Tour de France, Wimbledon of het WK atletiek. Wie daar echter niet van houdt, moet gewoon volhouden tot de kalender de maand augustus weer aangeeft.
 
Er is feitelijk echter geen zomer zonder voetbal. Er worden geen wedstrijden gespeeld, maar op transfergebied is het een drukke zomer (geweest). Essien gaat alsnog naar Chelsea voor een bedrag van 40 miljoen euro. Aanvankelijk wilde Chelsea ‘slechts’ vijftien miljoen aan Lyon overmaken. Zenden verhuist naar Liverpool en Park zoekt zijn geluk bij de Mancunians.
 
Ondanks dat zijn er deze zomer transfers geweest die nog opvallender waren, namelijk de transfers die niet kwamen. We hebben allemaal de Kalou-kolder kunnen volgen. De man kan zo langzamerhand wel een real life soap aan Talpa verkopen. Kleine Kalou heette een enorm talent te zijn en hij is ook een geweldige voetballer. Kwam van Excelsior naar De Kuip. Wilde vervolgens een Nederlands paspoort wat hij niet kreeg. Daarna had Salomon het idee naar PSV te verkassen, een transfer die hem behalve financieel ook zeker sportief ten goede was gekomen; PSV speelt Champions League. Hij vergat daarbij echter één detail, wat niet overkomelijk bleek. Hij had ooit een keer een papier getekend en daar stond kort en goed in dat hij tot 2007 voor de Rotterdammers diende te voetballen. Naar verluidt was Kalou geestelijk geheel stabiel toen die overeenkomst werd getekend. Desondanks wilde hij per se naar PSV. Feyenoord wilde hem per se NIET naar PSV laten gaan en wees hem op het feit dat hij ooit dat papier had getekend. Ik was het bijna vergeten te vertellen, maar zo’n papier noemen we een contract. Elke werknemer die bij een bedrijf in vaste dienst komt werken tekent zo’n contract en dient zich daar aan te houden. Een voetballer is ook gewoon een werknemer. De club betaalt het salaris en de speler levert een tegenprestatie; hij verdedigt de kleuren van de club, gedurende de overeengekomen tijd welke in het contract is vastgelegd. Dat laat aan duidelijkheid niks te wensen over zou je zeggen.
 
Toch zijn er spelers die koste wat kost bij de club weg willen en gemakshalve het contract maar even vergeten. Behalve Kalou wil ook Ono (eveneens Feyenoord) niet meer het rood-witte tenue om de schouders dragen. Vervolgens meldt Ono doodleuk niet terug te komen uit Japan richting Rotterdam, hij heeft zijn hoop gevestigd op Bolton Wanderers.
 
PSV wilde het aantrekken van Kalou zelfs op juridisch niveau uitvechten. Dat bewijst hoe graag ze Kalou willen halen, maar zegt ook iets over het beleid van de club uit Eindhoven. Zelf hebben ze namelijk te maken met de Koreaan Lee, die het tijd vindt om naar Engeland te gaan. Ook al heeft hij een contract tot 2007, Lee wil weg.
 
PSV wil hem niet laten gaan en dat is hun goed recht. Net zo als het Feyenoords goed recht is Kalou niet naar Eindhoven te transfereren!
 
Het punt is echter dat spelers hun contract niet meer accepteren. Als ze vinden dat het tijd is voor een andere club (en een andere competitie), dan moet er maar gewoon aan meegewerkt worden. Als de clubs dat niet doen, zit je met mokkende spelers die de sfeer in de spelersgroep negatief kunnen beïnvloeden. Voetballers lijken dan meer op kleine kinderen dan volwassen profs. Als iemand bij zijn volle verstand een contract tekent en de club op een bepaald moment niet mee wil werken aan een transfer, dan hoort de speler zich daarbij neer te leggen en gewoon professioneel zijn werk te blijven doen.
 
Vandaag de dag lijken contracten echter alleen maar bedoeld om de club zich er aan te laten houden door regelmatig een riant salaris over te maken op de rekening van de speler, maar als een voetballer een keer aan zijn contract gehouden wordt geven ze ‘niet thuis’. Dat is een volkomen onacceptabele ontwikkeling in het hedendaagse voetbal.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 31 augustus 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services