Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Nederland op de goede weg in Kerkrade


 
Door: Dirk Jan Kralt
 
Nederland tegen Japan. Ik had eigenlijk nooit jeugdelftallen zien spelen, maar ik ben blij dat ik de wedstrijd heb gezien. Dankzij het feit dat het WK voor elftallen tot 20 jaar in Nederland wordt gehouden en de NOS de wedstrijden van Nederland live uitzendt. Er was vóór de wedstrijd al veel publiciteit geweest, genoeg voor mij om de echte openingswedstrijd (eerder was al Australië - Benin gespeeld) te willen zien. Er heerste een geweldige sfeer op de tribune, die oranje gekleurd was. Wat is er mooier dan voor een vol stadion Oranjefans te spelen? Volgens Foppe de Haan waren sommige spelers wel zenuwachtig van tevoren. Hij noemde in het bijzonder Kenneth Vermeer, die zelfs misselijk van spanning was. Niet dat daar in de wedstrijd iets van te merken was, de jonge doelman redde Nederland enige malen met geweldige reacties, vooral in de slotfase toen de Japanners aandrongen.
 
Toen was de eindstand, 2-1 echter al bereikt. Nederland begon stormachtig aan de wedstrijd. Quincy Owusu Abeyie liet zijn klasse zien met geweldige acties. Behalve zijn techniek viel hij ook op door zijn fysieke kracht en zijn snelheid. Regelmatig nam hij het op tegen drie, vier Japanners die de handen vol aan hem hadden. Regelmatig ook liep hij hen voorbij en kon een voorzet afleveren. Zo ook in de 7e minuut, toen hij vanaf links Ryan Babel aanspeelde, die met een fraai hakje Afellay in staat stelde om de 1-0 in te schieten. De voorsprong was meer dan verdiend, want Oranje was veel feller dan de Japanners, die er in de openingsfase niet aan te pas kwamen. Vooral Ricky Kruys wist de Japanners af te jagen bij elke gelegenheid dat ze in balbezit waren. Ongeveer tien minuten na de 1-0 scoorde Oranje weer. Weer was de goede actie van Quincy Owusu Abeyie die met zijn pass Babel bereikte die met wat geluk, de bal ging via een tegenstander, de 2-0 aantekende.
 
Voor rust kreeg Nederland nog een goede kans, Tim Vincken schoot de bal in, maar een goede reflex van Shusaku Nishikawa, de Japanse doelman, voorkwam de 3-0.
 
Na rust was het goede spel van de eerste helft grotendeels weg. De druk van Oranje nam af en de Japanners kregen meer balbezit en ruimte, mede omdat Hedwiges Maduro nu geschaduwd werd en minder in het spel voorkwam. Toch bleef Japan vrij ongevaarlijk tot de 68e minuut. Verslaggever Evert ten Napel voelde het al aankomen: “(…) toch moet je die Sota Hirayama in de gaten houden, hij wordt gevaarlijk, misschien nu wel.? Inderdaad werd hij gevaarlijk. Nederland gaf een vrije trap weg en uit die vrije trap kopte Sota Hirayama de bal in de verre hoek. Vermeer kwam er nog wel aan, maar niet genoeg om de bal uit het doel te houden; 2-1.
 
Er volgden toen nog twintig spannende minuten. Japan rook bloed en wilde de 2-2 forceren. Oranje raakte achterin meer en meer in de war en werd op eigen helft vastgepind. Inde laatste paar minuten onderscheidde Vermeer zich met een paar goede reddingen, maar in de laatste minuut was hij uitgespeeld bij een kans van Cullen. De Japanner was echter te wild en joeg de bal over de goal van Vermeer. Zo won Nederland uiteindelijk enigszins benauwd, maar verdiend van de Japanners en gaat aan de leiding in poule 1.
 
Oranje is dus op de goede weg. Het elftal scoorde snel twee goals, maar liet de teugels vieren en toen sloeg Japan toe. Als de jongelingen van Foppe de Haan nog leren hun hoofd erbij te houden en verdedigend goed te blijven staan kunnen ze heel ver komen in dit toernooi. Het zou wel mooi zijn, Oranje onder 20 wereldkampioen en het ‘grote’ Oranje dat die prestatie een jaar later nog eens dunnetjes over doet…

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 11 juni 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services