Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Gomes in Oranje


 
Enkele maanden geleden heeft Gomes, Braziliaan en doelman van PSV, te kennen gegeven wel open te staan voor een Nederlands paspoort. Anders dan bij Kalou, ben ik hier groot voorstander van. We hebben het hier over een speler met een oprechte liefde voor zijn gastland, en daarbij praten we over één van, zo niet dé beste keeper ter wereld.
 
Elke wedstrijd bewijst Gomes weer over bijna almachtige gaven te beschikken. Of het nou tegen VVV, Arsenal of Tottenham Hotspur is, telkenmale is hij van onschatbare waarde. In één tegen één situaties, dode spelmomenten of penaltieseries helpt hij PSV naar de overwinning of de volgende ronde. Dat deze man een standbeeld verdient is niet meer dan logisch. Hij heeft meer voor PSV betekend dan wie ook. Frits Philips, Luuk Nillis of Ronald Waterreus, allen staan ze in de schaduw van deze doelman.
 
Kalou had slechts één belang om in aanmerking te komen voor het Nederlandse paspoort. Namelijk in aanmerking te komen voor een transfer naar een grotere club dan Feyenoord, die Kalou wel de kans heeft gegeven uit te groeien tot een bovengemiddelde centrumspits. Het Nederlands paspoort betekent een bijna verdubbeling van je transferwaarde. Dat Kalou om die reden belang had in het Nederlands staatsburgerschap is vanuit zijn persoonlijk belang dan ook goed te begrijpen. Dat Cruijff en Van Basten zich daar publiekelijk tegenaan bemoeide was des te kwalijker. Verdonk moest het ontgelden. Puur om eigen belang van deze vedetten.
 
Bij Gomes ligt het anders. Eerste voorwaarde voor een selectie in een nationaal elftal is een oprechte liefde voor dat land. We moeten club- en nationaalvoetbal in dit opzicht strict gescheiden houden. Voor een nationaal elftal spelen doe je niet uit commercieel belang, noch uit financieel gewin. Louter om het shirt van het desbetreffende land te dragen. Bij Gomes is dat het geval. De ingeburgerde Eindhovenaar heeft warme gevoelens bij het land dat hem heeft grootgebracht. Bij Gomes spelen er geen andere belangen mee. Dat is van cruciaal belang om in het bezit te komen van een paspoort en te spelen voor Oranje.
 
Ik pleit dan ook voor snelle actie door PSV, de KNVB en het ministerie van Integratie. Dan heeft Van Marwijk nog tijd genoeg de situatie uit te leggen aan Stekelenburg en Timmer. Want voor hen dreigt uitsluiting, met dank aan een fenomenale Gomes.

Door Mark Goedhart

 

Print dit nieuws
Geplaatst op vrijdag 14 maart 2008
Onder: DuoBlog

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services