Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Nabeschouwing seizoen 2004-2005


 
Door: Dirk Jan Kralt
 
Aan het einde van het seizoen kunnen we weer de balans opmaken wat betreft de competitie. Wie zou Ajax van de dertigste landstitel af kunnen houden? Feyenoord, maar ook PSV werden op voorhand al kansloos geacht. Maar voetbal is voetbal en dus onvoorspelbaar. PSV wist niet alleen de landstitel binnen te halen, maar wist ook nog de halve finales van de Champions League te bereiken, waarin het lullig werd uitgeschakeld, u herinnert het zich nog wel. De logische teleurstelling van het missen van de CL finale neemt niet weg dat PSV een geweldig seizoen achter de rug heeft. Want de halve finale halen van een Europees toernooi en in het bijzonder de CL blijft iets unieks. PSV kan ook nog de beker aan de prijzenkast toevoegen, wat niet ondenkbaar is, omdat PSV het in de finale tegen Willem II op zal moeten nemen. Nee, PSV heeft dit seizoen boven verwachting goed gepresteerd, met degelijk en bij tijden dwingend voetbal.
 
Hetzelfde kan niet worden gezegd van Ajax. Een wisselvallig spelend Ajax liet zich dit jaar op de vaderlandse velden zien. Toch bereikte Ajax nog de tweede plaats, wat aan het begin van het seizoen te weinig zo zijn geweest, maar wat aan het eind van de rit het maximaal haalbare was. Zeker met een trainerswissel, wat halverwege een seizoen altijd voor beroering zorgt. Ajax heeft dit jaar twee trainers ‘versleten’ en een derde aangesteld. Koeman begon, Krol nam over en Blind eindigt. Verder was er beroering over een eventueel vertrek van Rafael van der Vaart, die in de belangstelling van verschillende clubs staat, waaronder PSV. Nee, geen enorm beroerd verlopen seizoen voor Ajax, maar evenmin één om van in extase te raken. Voor Ajax geldt: nieuw seizoen, nieuwe kansen, op naar volgend jaar.
 
Dat geldt zeker voor Feyenoord. Een in één woord dramatisch verlopen seizoen voor de Rotterdammers. Aan het begin werd er nog serieus rekening gehouden met het kampioenschap of tenminste een tweede (CL) plaats. Het binnenhalen van Ruud Gullit hing daar nauw mee samen. Maar hij heeft die verwachting niet in kunnen lossen. Het seizoen begon nog aardig. In de eerste twee wedstrijden werden er tien goals gemaakt en hoefde Babos maar één keer te vissen. Maar dat bleef niet zo. De doelpunten werden wel gemaakt, maar er werd veel te veel weggeven. In de winterstop werd er bijna een heel nieuw team aangetrokken, maar dat betaalde zich uiteindelijk niet uit. Exponent van dit verloren seizoen is wel de uitschakeling in de UEFA-beker. In De Kuip deden de eigen fans de club uiteindelijk de das om. Toch is er één positief punt te melden:Het kan volgend seizoen alleen maar beter gaan.
 
Daarmee is de top-drie behandeld. Dat wil zeggen, de traditionele top-drie. Want AZ heeft zich er dit seizoen heel keurig tussen gemanoeuvreerd. Met sprankelend, aanvallend voetbal deed Adriaanse en team lang mee voor de titel en zelfs voor een plaats in de UEFA-cupfinale. Maar net als bij PSV was een plaats in een Europese finale ook AZ niet gegund. Een dag na de rampzalig verlopen avond in Eindhoven werd AZ uiteindelijk ook uitgeschakeld in de halve finale van een Europees toernooi. Toch heeft ook AZ een geweldig seizoen achter de rug. Wie had verwacht dat de ploeg uit Alkmaar mee zou doen voor de titel? Wie voorspelde een plaats in de halve finale van een Europacup? AZ, de club die 22 jaar geen Europees voetbal had gespeeld heeft samen met PSV het Nederlandse voetbal weer op de kaart gezet.
 
Kortom, voor het Nederlands voetbal een uitstekend seizoen. Natuurlijk er had meer in gezeten en het heel jammer dat PSV en AZ in de laatste minuut, met de finale meer dan binnen handbereik, werden uitgeschakeld. Maar op een gegeven moment moeten we de dingen die bereikt hadden kunnen worden vergeten en de dingen die bereikt zijn koesteren. Als we deze resultaten aan het begin van het seizoen hadden geweten, hadden we er met z’n allen voor getekend, zo eerlijk moeten we ook weer zijn. Nu maar hopen dat de selecties zo veel mogelijk intact blijven en we in Nederland en Europa weer veel van onze clubs kunnen genieten. En wie weet verwelkomen we volgend jaar Willem II als UEFA-cupwinnaar…
 

 

 


 

Print dit nieuws
Geplaatst op vrijdag 27 mei 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services