Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Heerlijk, die misplaatste nostalgie


 
De voetbalrechten zijn weer thuis. Waar ze horen. Bij de NOS. Dat vindt althans een groot deel van de Nederlandse voetbalkijker. Lekker ouderwets met het bord op schoot naar de samenvattingen kijken. En natuurlijk te beginnen bij de nummer één, vervolgens de nummer twee enzovoorts. Heerlijk, die nostalgische belevenis.
 
Eerlijk gezegd ben ik ook wel blij met deze ontwikkeling. Maar waarom weet ik niet. Zo extreem vervelend was RTL nou ook weer niet. De traditionele opvatting dat we nu weer gezellig met het bord op schoot voetbal kunnen kijken is onzin. Dat is altijd zo geweest, ook bij Talpa en RTL. Daar komt bij dat het gros van de Nederlanders om 19.00 uur al uitgebreid heeft getafeld en rond die tijd het serviesgoed al in de afwasmachine staat schoon te spoelen.
 
Wat vonden we met z’n allen dan toch zo vervelend aan RTL? De presentatoren? Lijkt me niet. Humberto Tan en Jan Joost van Gangelen waren ook al actief bij de publieke omroep. De analyses van Jan van Halst worden in het algemeen ook positief ontvangen. Ik hoorde Matthijs van Nieuwkerk zelfs smeken om een overgang van Van Halst naar de NOS. Zo leuk vond ik ze nou ook weer niet, die analyses. Beeldanalyses werden losgelaten op één enkele dekkingsfout bij VVV tegen NEC. Zeer interessant.
 
De commentatoren dan? Daar kan een oorzaak liggen. De kwaliteit van de publieke commentatoren is ronduit beter dan de vaak schreeuwerige collega’s bij de commercielen. Albert Manting bijvoorbeeld, die een publiekelijk orgasme kreeg wanneer NAC een serieuze doelpoging ondernam. Dan hoor ik liever Frank Snoeks, of Evert ten Napel.
 
De reclame? Ook een storende factor. Na de eerste wedstrijd gelijk een onderbreking van vijf minuten en worden lastiggevallen met maandverband, wasmiddelen en andere aanverwante artikelen. Dat irriteert de kijker. Maar kwalijk nemen kunnen we dit RTL niet. De clubs hebben uiteindelijk beslist over het lot van de uitzendrechten. En daar ook hun eisen neergelegd. Meerdere camera’s, interviews met supporters en andere onzinnige bijkomstigheiden.
 
Hoe dan ook, ik ben blij met de NOS. Waarom weet ik ook niet.

Door Mark Goedhart

 

Print dit nieuws
Geplaatst op woensdag 12 maart 2008
Onder: DuoBlog

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services