Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Voetbal terug bij de NOS


 
De NOS gaat vanaf het volgende voetbalseizoen weer de samenvattingen van de eredivisie uitzenden. Die beginnen ouderwets om 19.00 uur.
 
Het contract is voor vijf jaar. Ook de radiorechten gaan weer naar Langs de Lijn. Voor beide rechten betaalt de NOS 21 miljoen euro.

 
De rechtstreekse uitzendingen gaan de clubs zelf verzorgen. Ze doen dat in samenwerking met Endemol.
 
De Eredivisie CV vergaderde vanmiddag over een voorstel van de mediacommissie.
 
Talpa
De samenvattingen waren tot en met het seizoen 2004-05 te zien in NOS Studio Sport, maar drie jaar geleden kwamen ze terecht bij Talpa.
 
Inmiddels is Talpa opgeheven en zijn de samenvattingen sinds afgelopen zomer te zien bij RTL4. Naar de wedstrijdverslagen op de commerciƫle zenders kijken minder mensen dan vroeger bij de publieke omroep.
 
Betaalzenders
De clubs, die voor hun inkomsten voor een groot deel zijn aangewezen op de uitzendrechten, hebben hun hoop gevestigd op de verkoop van live-wedstrijden aan betaalzenders. Daarmee valt inmiddels meer te verdienen.
 
In totaal hoopten de clubs de komende jaren zo'n 100 miljoen euro aan de televisierechten binnen te krijgen, maar samenvattingen en live-voetbal samen zullen naar verwachting niet meer dan rond 45 miljoen euro in het laadje brengen.
 
Mogelijk wordt vandaag nog niet bekend welke gegadigde het live-voetbal kan gaan uitzenden. Het is ook niet uitgesloten dat de Eredivisie een eigen kanaal begint voor rechtstreekse uitzendingen.
 
Zapp-cultuur
Volgens sportmarketingdeskundige Marcel Beerthuizen wordt de opbrengst van de uitzendrechten gedrukt doordat betaaltelevisie in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Duitsland, Frankrijk en Italiƫ zijn daarmee veel verder, de prijzen voor de voetbalbeelden stijgen daar dan ook.
 
Beerthuizen gelooft er niet in dat de samenvattingen om 20.15 uur veel minder kijkers trekken dan om 19.00 uur. "Ons drukke leven, de zapp-cultuur en het televisie-aanbod leiden er toe dat we heel anders kijken dan vroeger."
 
De gedaalde kijkcijfers voor de samenvattingen betekenen in de ogen van Beerthuizen niet dat het publiek genoeg van voetbal heeft. "Als je alles bij elkaar optelt, zie je dat er heel veel naar voetbal wordt gekeken."


 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 10 maart 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services