Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Domme keuze van Ajax-bestuur


 
Iedereen vindt wat van Johan Cruijff. Meestal negatief, maar zo af en toe ook best wel positief. Tegen het vulgaire aan soms, zo diep zitten ze erin. Zeker is dat er veel valt te schrijven over hoe Cruijff zich in de voetbalwereld beweegt. Vaak met een heldere missie, maar zonder concrete acties. En dat is jammer. Want wie is nou beter in staat het Nederlandse voetbal te professionaliseren dan Cruijff? Althans, dat vindt hij zelf in ieder geval wel, getuige zijn column van vanmorgen in de Telegraaf.
 
Daarin benadrukt Cruijff dat er in het geheel geen sprake is van een persoonlijk conflict tussen hem en Van Basten. Puur zakelijk zou de beslissing zijn genomen om uit elkaar te gaan en zijn opdracht aan de ledenraad terug te geven. Ze konden het niet eens worden over de opzet van de jeugdopleiding bij Ajax.

Dan concludeer ik dat deze twee iconen bijzonder weinig tijd en energie hebben gestoken in het plan. Van Basten, de trainer zonder ervaring, zat niet op één lijn met leermeester Cruijff, die vervolgens eieren voor z’n geld koos en het hazenpad heeft gekozen. Dom van Van Basten of, zoals vaker, een laffe actie van Cruijff, die bang is voor een confrontatie en zich wederom eenvoudig laat afserveren en geen enkele verantwoordelijkheid meer draagt voor de club waar hij groot is geworden.
 
In dat opzicht was het een domme keuze van het bestuur Van Basten aan te stellen, net nadat Cruijff als adviseur was binnengehaald. Wijzer zou zijn geweest om een informeel gesprek tussen deze twee te organiseren waarin ze informeel hun visies konden uitwisselen. Op basis van dat gesprek zou de directie dan kunnen beslissen al dan niet met Cruijff én Van Basten in zee te gaan. Maar in plaats daarvan heeft de directie de fout gemaakt zonder voorwaarde Van Basten als hoofdtrainer aan te stellen.
 
En eerlijk gezegd maak ik mij wel een beetje zorgen over de ontwikkelingen. Met het Nederlands elftal als referentiekader –de enige praktijkervaring van Van Basten- is het niet bepaald een trainer die a. makkelijk met mensen omgaat, en b. er een eigenaardig selectiebeleid op nahoudt. Dus niet de eerste persoon waar je aan denkt bij het professionaliseren van een jeugdopleiding. Bij deze opdracht had hij de expertise van Cruijff goed kunnen gebruiken.
 
Dat er geen persoonlijk conflict is ontstaan tussen Van Basten en Cruijff neem ik dan maar aan. De kans echter dat Cruijff zich alsnog commiteert aan Ajax is nu vrijwel uitgesloten. En dat is jammer. Wanneer Van Basten Ajax nu ook niet aan de praat krijgt lijkt het definitief gedaan met de Amsterdammers. En dat met een doelstelling om binnen 5 jaar de Champions League weer eens te winnen. Ik hoop niet dat het zover komt.

Door Mark Goedhart

 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 10 maart 2008
Onder: DuoBlog

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services