Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

FIFA blijft conservatief


 
De internationale voetbalbond FIFA ziet geen heil in experimenten met onder meer camera's op de doellijn. De bond besloot zaterdag alle technologische experimenten rond het doel stop te zetten. Hoe groot de sportieve en economische belangen van dergelijke hulpmiddelen ook zijn, de FIFA wil niet aan verbetering en professionalisering in de voetbalsport.
 
Het internationale bestuur van voetbalbonden (IFAB) was in het Schotse Gleneagles bij elkaar gekomen om het invoeren van de hulpmiddelen te bespreken. Een krappe meerderheid stemde tegen. Daardoor zal ook de 'intelligente' speelbal niet gebruikt gaan worden. In deze bal zit een microchip die een signaal afgeeft aan de scheidsrechter zodra de bal de doellijn passeert. Op die manier verklein je het risico op al dan niet onterecht afgekeurde goals.
 
"We zijn zeer teleurgesteld", aldus de voorzitter van de Engelse voetbalbond FA. Ook de directeur van Hawkeye, die het camerasysteem in het doel wilde verzorgen, reageerde verrast. "Dit kwam uit het niets. Er is een hoop geld en tijd in geïnvesteerd en nu stoppen ze het experiment ineens. Ik ben onthutst."
 
Ook erkende topscheidsrechters lieten zich eerder al positief uit overde technische hulpmiddelen rondom het doel. "Het is voor scheidsrechters een uitstekende oplossing", aldus de Deense scheidsrechter Claus Bo Larsen. "Zodra de bal over de lijn gaat, krijg je een signaal via je horloge en oortje. Dat werkt heel goed", aldus Larsen.
 
De IFAB gaf zaterdag wel toestemming om dit jaar te gaan experimenteren met twee extra assistent-scheidsrechters, die van achter het doel de scheidsrechter helpen bij dubieuze situaties. Een halfbakken oplossing, die nauwelijks zal bijdragen aan arbitrale verbetering, gezien de huidige situatie waarin assistent scheidsrechters niet zelden een verkeerde waarneming doen.

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zaterdag 08 maart 2008
Onder: Artikelen

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services