Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Religie


 
Door: Mark Goedhart
 
De laatste jaren is voetbal tot iets heiligs geworden. Een nieuwe religie is toegevoegd aan de enorme lijst van al bestaande en gerespecteerde soorten en vormen van geloof. Christenen geloven in Jezus, Moslims in Mohammed, Boeddisten in Boedda en Voetballisten in de Bal.
 
Profeten als Cruijff, Maradonna en Beckham hebben het voetbal gemaakt tot wat het nu is. Volmaakt! Zonder fouten!
 
Hier en daar moet nog wat worden gesleuteld aan het nieuwe begrip, maar waar kerken dagelijks leden verliezen neemt het aantal wekelijkse bezoekers aan de voetbaltempels in een moordend tempo toe. 10 geboden, een handzame lijst van respectabele leefregels is door onze eigen KNVB overgenomen en bepaald nu hoe wij ons moeten gedragen in de afgeladen stadions. Voor ons eigen bestwil uiteraard.
 
Omroepen als EO en NCRV hebben concurrentie gekregen van nieuwe religieuze zenders als Voetbalkanaal en Canal +. Verbitterend om te zien hoe de wekelijks belegde voetbaldiensten worden uitgebuit door commerciele zakenmannen als John de Mol met als doel de zakken te vullen van mensen met dollartekens in hun ogen die zich niet willen binden aan welke religie dan ook, maar louter uit zijn op euro’s. Het liefst heel veel euro’s.
 
De personen waar het bij deze nieuwe religie om gaat zijn natuurlijk de voetballers zelf. Zij zijn wekelijks druk in de weer ons bij te leren en te onderwijzen in de nieuwe leer.
 
En de predikantenruil is inmiddels weer begonnen. Zelfs internationaal wordt er dit jaar weer veel gewisseld. Pastoor Van Bommel stapt over naar het Heiligdom in Barcelona. Bisschop Van der Vaart heeft aangegeven te zijn uitgepraat in Amsterdam en wacht nu op een parochie waar ook ter wereld om de kennis op nieuwe jonge aankomende profeten over te brengen.
 
Je zou bijna denken dat voetballers denken dat hun wereld er zo uitziet. Mark van Bommel die niet bekend wil maken wat z’n nieuwe club wordt. Elke vraag van een willekeurige journalist wordt zonder enige schaamte naar de prullenbak verwezen en bij de opmerking dat dit toch wel heel zielig gedrag is wordt de camera en bijbehorende interviewer volledig genegeerd. Wat een aanstellerij. De manier hoe in Barcelona het kampioenschap wordt gevierd. Ik kreeg de indruk bij het zien van de beelden dat er een wonder was gebeurd. En niet zo’n kleintje ook. Elvis leeft! Of nog groter, Hazes leeft! Wat een overdreven, ongecontroleerd, onacceptabel gedrag van lieden die menen dat voetbal alles is in het leven.
 
Als ik de reacties zie van spelers van Southampton die door hun nederlaag tegen Manchester United eindelijk beseffen dat matig spel niet voldoende is om gespaard te worden voor degradatie ga ik er is goed voor zitten om een potje overdreven te gaan overgeven. Harry Redknapp, trainer van Southampton schut nog enigszins nuchter de hand van winnend coach Alex Ferguson. Relativeren, daar hou ik van.
 
Natuurlijk horen emoties, woedeaanvallen en huilbuien in het voetbal van vandaag. Niets mis mee. Maar spelers en trainers moeten is gaan beseffen dat het helemaal niet zo belangrijk is waar ze mee bezig zijn. Van Bommel mag best vertellen wat z’n nieuwe club is. In Somalie valt er geen dode minder om. En Southampton mag best degraderen. Geen moslimterrorist besluit het in Irak vandaag wat rustiger aan te doen vandaag. En Barcelona zou best als tweede mogen eindigen dit jaar hoor. Het gat in de ozonlaag wordt er niet kleiner van.
 
Relativeren en accepteren. Daar gaat het vanaf nu om. Doe maar normaal, dan doe je tenslotte al gek genoeg. Rest mij nog Mark van Bommel van harte te feliciteren met z’n nieuwe club Barcelona. Southampton was overigens ook wel een goed alternatief geweest. Die kunnen wel wat versterking gebruiken.
 

 

 


 

Print dit nieuws
Geplaatst op vrijdag 27 mei 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services