Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Een onheilspellende stilte


 
Ajax blijft een club met een verleden. Net iets meer dan 10 jaar geleden was het tenslotte Ajax dat met een elftal vol potentiele wereldspelers de Champions League won. Die historie blijft altijd nauw aan de club verbonden. Ook als ze kansloos verliezen tegen een degelijk saaie hekkensluiter.
 
Afgelopen weekend was VO in Amsterdam. Op het programma de competitiewedstrijd tegen Excelsior. Een eenvoudige wedstrijd, zou je zeggen, waar eens flink aan de moraal en het doelsaldo gewerkt kon worden. Na de komst van Koster is er het nodige bij de Amsterdammers gebeurd. Bestuur weg, rapport over technisch beleid, afgezakt op de ranglijst en de bemoeienis van Cruijff, om maar een paar zaken te noemen. Laat dit nou dé gelegenheid zijn om deze ontwikkelingen eens te vergeten en te doen waarvoor de club bestaat, namelijk voetballen.
 
Zo eenvoudig als ik dit nu schets bleek het in werkelijkheid niet. In de beginfase had Ajax grote moeite de Rotterdammers over de knie te krijgen. Het waren juist de situties waarin Ajax zou moeten uitblinken waar werd gefaald. Individuele kwaliteiten als speler passeren, passen en degelijk verdedigen leken volledig uit de Arena te zijn verdwenen. Zeer opmerkelijk. De overwinning was uiteindelijk te danken aan Huntelaar, en niet in de tweede plaats het beduidend zwakke Excelsior.
 
In zulke gevallen, waarin het allemaal wat moeizaam gaat, moet je kunnen rekenen op de steun van je publiek. Het was in de Arena echter angstaanjagend stil. Er werd gefluisterd, en gesmoesd over van alles en nog wat, wat resulteerde in een onheilspellende rust die zichtbaar invloed had op het spel van de Amsterdammers. Geen enkele aansporing vanaf de tribunes. De sfeer in het stadion had weinig van doen met het Ajax van 10 jaar geleden. De atmosfeer van toen lijkt volledig te zijn verdwenen. Misschien dat Cruijff deze terug kan brengen, want het blijft zonde dat een voetbalbolwerk als Ajax geheel is uitgewaaid.

Door Mark Goedhart

 

Print dit nieuws
Geplaatst op dinsdag 04 maart 2008
Onder: DuoBlog

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services