Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Neerlands hoop


 
Door: Michel Heidenis
 
Grote Namen zeggen niets meer. De macht van "gevestigde" reputaties lijkt verdampt. Het verleden is weer wat het altijd was: iets dat er nu niet meer is. Een ander universum, waarin sterren schitterden die niets meer te zoeken hebben in de tijd van nu. Met enkele grote uitzonderingen: Michels en Cruijff. Maar dat waren dan ook de Scheppers van dat universum. Zij waren niet onderworpen aan de wetten van dat heelal. Zij deden wat Scheppers behoren te doen: zij schiepen deze wetten. Professionaliteit. Visie: Totaalvoetbal. Professionaliteit. Discipline. Karakter. En zoveel Meer. Maar ook flair en bovenal: Resultaat verworven in Schoonheid. Kroonjuwelen van deze schepping: Europacups, Wereldcups, Finales op WK's, met als meesterwerk: de Europese titel in 1988.
 
Maar, de scheppers zijn verdwenen. Hun erfenis: de Reputatie van het Nederlands Voetbal. Een erfenis waarvan het kapitaal al lang op is. Dat wil men hier eigenlijk maar liever niet weten. Men meent liever dat er nog steeds rente van kan worden getrokken. Niet alleen de leken maar ook de Mensen die er Verstand van hebben. Maar, deze deskundigen weten toch hoe alles in elkaar steekt, ze leggen toch zo trefzeker hun vingers op alle zere en zwakke plekken? Misschien. Maar toch, onder alle kritiek ligt ook bij hun een stiekeme verwachting. Gebaseerd op hoop dat Nederland eigenlijk beter zou kunnen en moeten. Net als toen in dat andere universum.
 
Bij reclame van aandelenpakketten wordt altijd gezegd: resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Inderdaad: geen garantie maar wel hoop. Hoop dat de nieuwe coach ook met nieuwe namen komt. Geboren in zijn kraamkamer, getogen onder zijn leiding, en natuurlijk uiteindelijk gelauwerd om de prijzen. Niet net-niet tweede, derde, of vierde ("toch ook niet slecht!") prijzen. Hoofdprijzen. Zodat de inwoners van Nederland al feestend en hossend kunnen laten zien dat we eigenlijk een groot land zijn ook al hebben alle anderen dat ten onrechte over het hoofd gezien.
 
Laat maar genoemd zijn waar het eigenlijk om gaat. Om hoop. Dit keer gericht op die andere grote naam uit het verleden. Hoop. De enige rente die men van dat kapitaal kan trekken. Vergezeld van een lespakket uit het verleden waarvan de bruikbaarheids datum nooit wordt overschreden. Wat zat er ook alweer in dat legaat van die erfenis, dat lespakket? Visie. Professionaliteit, Discipline, Karakter, Saamhorigheid. En zoveel meer. Een pakket aan waarden eigenlijk. Waardevol. Kijk maar naar dat andere volk dat ook zo trots is op zijn sportieve verleden. De Grieken. Geeneens sterren maar wel schitterend door hun mentaliteit. Met als resultaat een Europese Titel. Dat geeft pas hoop.
 


 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 27 maart 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 

Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services