Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Exclusief: Interview Evert ten Napel


 
Op maandagmiddag afgesproken op het Media Park te Hilversum met Evert ten Napel, sportverslaggever en zojuist teruggekeerd uit Zweden en Finland om het marathonschaatsen, een uit de hand gelopen hobby van Ten Napel, voor de NOS te verslaan.

 
Is voetbal een hobby?
Nee. Ik bezoek zakelijk zoveel wedstrijden dat ik als hobby nergens naartoe ga. Hoogstens op zaterdagmiddag naar mijn eigen amateurclub. Ik laat het bekervoetbal deze week aan mij voorbij gaan. Ik kan me niet voorstellen dat ik extase raak van een bekerwedstrijd tussen Haarlem en Heracles.
 
Hoe bereidt u zich voor op een wedstrijd
Bijvoorbeeld door thuis op tv een wedstrijd te kijken. Zo ga ik woensdag AS Roma tegen Inter Milaan kijken. Dat is omdat ik volgende week naar Real Madrid tegen AS Roma moet. Afgelopen weken ben heb ik een paar reportages over het marathonschaatsen te maken. Op die manier kan ik mezelf echt opladen voor het voetbal. Natuurlijk kijk ik wedstrijden op tv. Als ik niet in de gelegenheid ben om een wedstrijd op tv te kijken vraag ik de ‘master controllerroom’, die alles binnen krijgen vanuit de hele wereld of ze een dvd’tje voor mij maken.
 
Is het schaatsen zo belangrijk voor u?
Ja, het is echt een uit de hand gelopen hobby. Het zijn allemaal topmensen, die piepen niet en zeuren nooit. Twee seconden na zes uur schaatsen hebben ze meteen een goed verhaal. En als ik voetballers soms op tv zie, met tegenzin om nog eventjes in een minuut te vertellen, dan denk ik sodemieter alsjeblieft op zeg.
 
Zoals met Davids en zijn persboycot?
Ja, ik vind wel dat mensen het recht hebben om na afloop niks te willen zeggen. Ik ben niet van die club van mensen die vinden dat het bij hun vak hoort. Als ze het niet willen doen ze het gewoon niet. Klaar! Hun plicht is om zo goed mogelijk te sporten. Ik ben toch niet zo’n liefhebber van die interviewtjes na afloop. Soms willen spelers niet met mij praten, maar ik kan wel anderhalf uur over hen praten.
 
Wat vindt u dan belangrijk om de kijker tijdens een wedstrijd te vertellen?
Ik ben sowieso iemand die heel erg kritisch is in het vertellen van dingen die niet met de wedstrijd te maken hebben. Vorige week hadden we nog een sessie met jonge commentatoren. Dan zeg ik altijd: “alles wat je niet vertelt mist de kijker niet, want die weet het niet. Theo Reitsma zegt altijd: “vertel niet alles wat je weet, maar zorg wel dát je alles weet”. Ik word gek van sommige commentatoren, dan denk ik na 10 minuten hou nou alsjeblieft op met die verhalen, ik wil gewoon een wedstrijd zien. Ik vertel jonge commentatoren ook niet precies hoe ze het moeten doen. Ik zeg wel eens dat je je aan commentatoren ook moet kunnen ergeren.
 
Hoe verklaart u het verschil in kwaliteit tussen de commerciële en publieke omroep?
Ik denk dat de mensen hier graag werken en dat ondanks het feit dat wij drie jaar geleden het voetbal zijn kwijtgeraakt ongeveer iedereen is gebleven. Bij ons heeft iedereen meerdere dingen in de portefeuille en is dus minder afhankelijk van het voetbal.
 
Welke sporten hebben uw voorkeur?
Wintersporten, zoals skiën, schaatsen en schansspringen. En andere sporten zoals wielrennen en handbal, omdat ik van oorsprong een handballer ben. En dan krijg je die sporten ook sneller in je pakket. Ik vind schansspringen zelfs zo leuk dat ik het er voor over heb om 20 jaar alleen oud en nieuw door te brengen om op Nieuwjaarsdag Garmisch Partenkirchen te verslaan. Maar ik kijk er ook naar uit om zaterdag naar Twente tegen Heerenveen voor de radio te gaan. Lekker ouderwets radio verslaggeving doen. Ik ben ook gevraagd het Olympisch voetbaltoernooi te doen. Dat lijkt me erg leuk. Een leuk stel frisse jongelui.
 
Hoe ga je naar een wedstrijd?
Het is werk, een betaalde hobby. Een uit de hand gelopen betaalde hobby. Ik probeer de kijker in ieder geval in de tv te trekken, dat ‘ie het gevoel heeft dat ‘ie erbij is. Ik ben heel erg sfeergevoelig. Ik heb bijvoorbeeld vorige week bij Liverpool tegen Inter tot schrik van de hele techniek boven de eerste vijf minuten bij niets gezegd omdat ze maar bleven zingen. En ik wil dat de kijker dat hoort. In Hilversum worden ze dan zenuwachtig en vragen zich af of ik er nog wel ben. Maar dat gezang was zo prachtig, daar moet ik niet als een of andere dominee tussendoor zitten te leuteren.
 
Nooit een overstap naar een andere zender overwogen?
Ik ben zo vergroeid met de NOS, dat zelfs als ze mij gevraagd hadden zou ik nooit overstappen. In de laatste jaren moet je dan ook niet meer veranderen, dat zou ik ongeloofwaardig vinden. Ik vind het werk nog steeds erg leuk. Volgende week woensdag ga ik naar Madrid om AS Roma tegen Real in de Champions League te verslaan. Een dag later doe ik samen met Jack van Gelder het radioverslag van Tottenham Hotspur tegen PSV.
 
Kan je een voorkeur opgeven voor een bepaalde wedstrijd?
Ja, maar dat wil niet zeggen dat je ze krijgt. Iedereen wil de mooie wedstrijden verslaan. Je wilt tenslotte op het middenveld spelen, of in de aanval, maar nooit in de verdediging. Toevallig heb ik zaterdag gevraagd of ik naar Twente tegen Heerenveen mocht, want ik moet zaterdag in Dortmund zijn. En ik heb even op de kaart gekeken, ik denk ok, Enschede dat is snelweg, als ik terugrij, om vijf uur in Dortmund, ben ik om half zeven in Enschede, begint om acht uur, komt net goed uit.
 
Hoe kijkt u aan tegen de ontwikkeling met de voetbalrechten?
De NOS heeft gezegd tegen de Eredivisie en de clubs, wij willen gewoon een programma maken van 55 minuten, te beginnen om 7 uur en niet om 8 uur, en in die 55 minuten brengen we sec voetbal. Geen geleuter, klaar! Strak aangekondigd. Rangen, standen en dat is het. Ik ga dan wel overwegen met pensioen te gaan als we de voetbalrechten voor volgend seizoen niet krijgen.
 
Worden alle wedstrijden vanuit de stadions verslagen?
Ja, met dien verstande, dat de samenvattingen van het Engelse voetbal die we op zaterdag en zondag doen, daarvan wordt altijd een wedstrijd, de hoofdwedstrijd, ter plekke gedaan en de anderen uit de studio. Daar is een schema van, dat noemen we de Engelandvaarders. Je spreekt de hele wedstrijd mee, en die wordt in Hilversum tot een samenvatting geknipt van beeld en commentaar.
 
Ben u altijd neutraal in een wedstrijd?
Ik denk het wel, probeer het wel althans. Ik heb met geen enkele club een binding. Als Nederland terecht met 2-0 achterstaat tegen Duitsland is dat zo. Ik zal nooit in het rood gaan. Als het echt iets heel moois in, zoals het goal van Dirk Kuijt, gun ik hem dat. Helemaal na de geschiedenis met het Nederlands elftal, waarvoor hij door Van Basten gepasseerd is. Mijn vader zei altijd: “Het is maar een spelletje van 22 jonge mannen in een korte broek”. Dan zei ik dat het wel het belangrijkste spelletje ter wereld was. “Daar heb jij weer gelijk in”, zei hij dan.
 
Nog even terug naar de Olympische Spelen, wat vindt u van de situatie Van Bommel?
Ja, die doet niet mee. Het heeft geen zin om daar op terug te komen. Ik vind het wel onzin trouwens, hij heeft ruzie met Van Basten dus wil niet onder hem spelen, maar hij wil wel graag met Jong Oranje in Peking spelen. Die kans moet je hem dan wel geven. Ik vind dat een foute beslissing van Kesler, daar ben ik het niet mee eens.
 
U bent commentator in het computerspel FIFA. Wat heeft u bewogen om hier aan mee te doen?
Nou dat kwam dus op een gegeven moment hier bij de NOS vandaan. Het was een verzoek van diegene die het spel uitbrengt. Toen kwamen ze bij mij terecht. Toen leek het de NOS een goede zaak als iemand van hen het spel in zou spreken. Ik heb ze gebeld en vond het wel grappig om te doen. Ook in het nieuwe spel, dat in april/mei uitkomt doe ik weer mee.
 
Wat zijn uw verwachtingen van Oranje op het EK?
Daar kan je een dag over filosoferen. Je kan het ook in een minuut afdoen. Tot drie weken geleden gaf niemand Nederland een kans. Tegen Kroatië spelen ze dan goed en nu is er weer een soort van euforie. Nederland heeft goede spelers, maar of ze een goed team hebben moet nog blijken. Het is een kunst om dat voor elkaar te krijgen. Dan moet meneer Van Basten maar laten zien dat hij dat kan.
 
Wat is uw relatie met Van Basten?
Ik praat met hem wel eens over voetbal, maar ken hem verder niet privé. Met de meeste zijn het vaak praatjes pot bij een kop koffie. Met Guus Hiddink kan je uren over voetbal praten. Tegen hem moet je echt zeggen dat over anderhalf uur de wedstrijd begint, na zeven cappuccino en drie sigaretten. Met Van Basten zou zo’n gesprekje vijf minuten duren denk ik.

Tot slot laat Evert ten Napel weten wat hij van VO vindt:
<bgsound src="_voetbaloutsite/uploads/ew/file/Evert ten Napel - Goeie Genade.mp3" loop="false"><br><a href="_voetbaloutsite/uploads/ew/file/Evert ten Napel - Goeie Genade.mp3" _fcksavedurl="_voetbaloutsite/uploads/ew/file/Evert ten Napel - Goeie Genade.mp3" target="_blank">Evert ten Napel - Goeie Genade.mp3</a>

Quotes:
Als hobby ga ik nergens naartoe
Alles wat je niet vertelt mist de kijker niet, want die weet het niet
Ik ben heel erg sfeergevoelig
Aan commentatoren moet je je ook kunnen ergeren
   Door Jasper Dekker en Mark Goedhart


 

Print dit nieuws
Geplaatst op vrijdag 29 februari 2008
Onder: Interviews

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services