Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

Europese Toppers


 
Door: Dirk Jan Kralt
 
Manchester United Barcelona, Arsenal, Real Madrid. Klinkende namen van Europese topclubs. Maar al deze topploegen zijn al in een vroegtijdig stadium uit de Champions League gestoten. Het overzicht van de kwartfinalisten ziet er als volgt uit:
 
Internazionale (Ita) - AC Milan (Ita)
 
Bayern Munchen (Dui) - Chelsea (Eng)
 
Juventus (Ita) - Liverpool (Eng)
 
Olympique Lyon (Fra) - PSV (Ned)
 
Eigenlijk allemaal namen die je in dit rijtje kunt verwachten, clubs uit de landen met de zwaarste en grootste competities. Maar één naam valt hier wel op en dat is natuurlijk PSV. Zolang werd er gewacht op Europees succes in de Champions League, ook onder Gerets, maar het lukte elk jaar maar niet. Het enige wapenfeit wat we ons misschien nog herinneren stamt uit 2002. Jawel, het jaar dat Feyenoord de UEFA-cup won. PSV werd toen in de kwartfinales na strafschoppen uitgeschakeld door Feyenoord.
 
Maar nu, in seizoen 2004-2005, lijkt alles in één keer op z’n plaats te vallen. PSV ging door naar de tweede ronde van het prestigieuze en lucratieve Europese toptoernooi en trof daarin AS Monaco. Dat werd toch wel gezien als een taaie tegenstander, mede omdat deze ploeg, die uitkomt in de Franse Ligue 1, vorig jaar nog de finale haalde van de Champions League. Maar het ene jaar is het andere niet, dat blijkt wel. Monaco werd met degelijk voetbal bestreden en dat resulteerde in twee overwinningen (1-0 en 2-0) voor PSV. Her en der werd er gemord over het feit dat PSV geen mooi voetbal speelde. Het is toch altijd wat in dit land, je kunt het nooit goed doen. Als je de volgende ronde niet bereikt is er kritiek. Dat is nog logisch. Maar als je de tweede ronde wel bereikt en zelfs de kwartfinales, kan je alleen maar spreken van een geweldige prestatie van Hiddink en zijn team. En kritiek moet dan een heel eind achterwege worden gelaten. Zeker als je nog beseft dat PSV met de hele Europese campagne ook nog steeds gewoon eerste staat in de Holland Casino Eredivisie en hard op weg is naar de 18e landstitel in de geschiedenis van de club. Dat is een prestatie van formaat.
 
In plaats van de ‘ouwe Europese hap’, bestaande uit clubs die bijna standaard elk jaar ver komen in de Champions League, staat nu PSV op de lijst met kwartfinalisten en verwerft daarmee eigenlijk ook gelijk de status van Europese topploeg.
 
Nog zo’n hoogvlieger is AZ. De club bereikte vorig seizoen Europees voetbal en is ook op weg naar groot Europees succes. AZ versloeg o.a. AJ Auxerre, Glasgow Rangers en de miljoenenformatie uit Oekraïne, Shakhtar Donetsk. Vooral die laatste club werd vooraf als een groot obstakel gezien, ook al omdat Shakhtar in de achtste finales Schalke 04 had uitgeschakeld. Maar AZ versloeg de ploeg uit Oekraïne twee keer (3-1 en 2-1) en drong daarmee ook door naar de laatste acht, in dit geval van de UEFA-cup. En ook in dit geval geldt dat AZ ook in de vaderlandse competitie heel goed meedraait. AZ moet alleen PSV in de stand voor zich dulden. Maar de traditionele topdrie is wel uit elkaar gescheurd. Ajax en Feyenoord staan op een straatlengte achterstand van de ploeg uit Alkmaar. En waar Feyenoord struikelde over Sporting Lissabon, werd Ajax door AJ Auxerre uit het toernooi gegooid.
 
AZ verraste vriend en vijand met sprankelend en aanvallend voetbal, mooi om naar te kijken. Het team en de coach, Adriaanse, oogsten veel waardering voor hun spel. Maar in de Europese wedstrijden is het niet altijd mogelijk om mooi voetbal te spelen en AZ liet zien ook een ander soort voetbal te beheersen, resultaatvoetbal. In de wedstrijden waar het enige belang is om door te gaan naar de volgende ronde, is dat het soort voetbal wat je nodig hebt.
 
Kortom, PSV en AZ zijn twee succesverhalen dit seizoen. Twee verhalen van clubs, die na lange tijd (weer eens) succes hebben in de Europese competities, maar daarbij ook nog eens op nationaal niveau de toon aangeven. AZ en PSV, vaandeldragers van het Nederlandse voetbal!

 

Print dit nieuws
Geplaatst op zondag 27 maart 2005
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services