Nieuws
‘Wie wordt er Kampioen in 2013?’
Ajax
Feyenoord
PSV
Vitesse

De voetballer van vandaag


 
Door: Mark Goedhart
 
Euforie, lof en roem alom. Voor Pierre van Hooijdonk, Dirk Kuyt en natuurlijk Edwin van der Sar. Maar niet in de laatste plaats voor onze nieuwe bondscoach en voetbalicoon Marco van Basten.
 
Met slecht voetbal in een matige enerverende ambiance toch met 2-0 winnen lijkt in de meeste gevallen alleen zijn weggelegd voor de echte topteams. En wij kunnen ons sinds een aantal jaren toch niet meer in de categorie van topteams plaatsen. De spelers die het verschil kunnen maken zijn geschorst, worden gewisseld of zijn niet meer beschikbaar voor Oranje. Iets waar je volgens mij nog wel over kunt discussieren. Wel de lusten, miljoenen en veel plezier, maar een weekendje naar Noordwijk en daar met je landgenoten een wedstrijd voor 16 miljoen mensen publiek spelen lijkt dan wat teveel gevraagd. Bekend probleem overigens. Louter positieve reacties kunnen de spelers nog in de pers verdragen. Een kritische noot wordt vaak van de hand gedaan als een persoonlijke aanval op de desbetreffende speler met als resultaat een boycot en dus een minachting van het Nederlands publiek. Een groot aantal spelers komst dan ook mijn strot uit. Uitgestreken smoelwerken doen mij denken aan de tewerkstelling in Duitsland, 50 jaar geleden. Terwijl ik, als ik van mijn hobby mijn beroep kan maken en dus met veel plezier dagelijks naar mijn werk ga, wel wat meer dankbaarheid kan tonen. En daar komt nog bij de een beetje voetballer vandaag een weeksalaris heeft van rond de eur 250.000. Maar klagen zit in onze genen. Janken, zeuren en zagen. De voetballer van vandaag!
 
Maar op zaterdag 9 oktober stonden we weer met beide benen op Nederlandse bodem. Een matig, zwak, slecht, onogelijk duel met de beste 11 uit Macedonie resulteerde in een teleurstellende 2-2 gelijkstand. Het enige Nederlandse doelpunt kwam op naam van Dirk Kuyt, de enige matige uitblinker overigens. De 0-1 werd op fraaie wijze door de keeper zelf achter de lijnen gesmeten. Namens ons allemaal, nog bedankt hiervoor.
 
Marco van Basten vond het allemaal wel meevallen. En waarom ook niet. Macedonie is een lastige ploeg die met de 91 plaats op de FIFA ranglijst toch minimaal recht heeft op een gelijkspel tegen de nummer 5 van diezelfde lijst. Een plaats overigens die wij (of zij, zoas u wilt) niet al te lang gaan volhouden. En we onze doelstellingen wat moeten gaan bijstellen. Het Nederlandse voetbal zit al jarenlang in een neerwaartse spiraal. Kommer en kwel op de vaderlandse voetbalvelden. Wekelijks zien we de verloederingen terug op de grasmat. Of het nou spreekkoren zijn, spelers die met minachting naar de coach gebaren of ordinaire wanpresaties. Voor voetbal op het hoogste niveau hebben wel een tijdje niets meer te zoeken in Rotterdam, Eindhoven of Amsterdam. Spelers waarvan werd verwacht uit te groeien tot vedetten blijken nu jonge, opgebrande en uitgeleerde voetballertjes te zijn. Uitwaaiende waxinelichtjes die alleen met de beste hulpmiddelen nog tot stralen gebracht kunnen worden. Premiere hier, opening daar en dan snel naar de training waar de coach wordt verteld dat het niet de bedoeling is een speler van dit niveau op de bank te laten beginnen. Waar vervolgens op het veld, bij de club of Oranje, bijzonder weinig te merken is van de kwaliteiten die de speler zichzelf graag aanpraat.
 
A.s. woensdag wacht Finland. Een redelijk defensief ingestelde ploeg met enkele uitblinkers kunnen het Oranje wel is heel moeilijk maken en zullen we wellicht genoegen moeten nemen met 5 punten uit 3 wedstrijden. Matig of niet, het niveau is simpelweg te hoog. Zelfs voor Marco van Basten. Of, zou die nog het nodige moeten leren en nog niet klaar zijn voor het vak? In de voetballerij weet je het nooit. Behalve Cruyff natuurlijk, die in de top 10 staat van grootste Nederlanders. Zo belangrijk was ‘ie ook weer niet hoor.........toch?!

 

Print dit nieuws
Geplaatst op maandag 11 oktober 2004
Onder: Columns

  Terug    Print

 


 
Serviced by eeZZy EeZZy Website vs. 5.9.1  ©2002-2018 FRIZZBEE Web Services